Cape Verde’nin Yahudi mezarlıkları kültürel miras oldu

Cape Verde (Yeşil Burun Adaları) hükümeti, başka binalarla birlikte adanın Yahudi mezarlıklarını da kültürel miras listesine aldı.

Dünya
9 Ağustos 2017 Çarşamba

Washington merkezli Cape Verde Yahudi Mirası Projesi (CVJHP) bu hafta üyelerine, ülkenin Yahudi mezarlıklarının ‘Ulusal Tarihi Mirası’nın bir parçası olduğunu duyurdu. Bu listeye girmek, bu alanların hiçbir zaman yıkılamayacağı ve bu mekânlarda bulunan binalarda değişiklik yapılamayacağı anlamına geliyor.

Grubun başkanı Carol Castiel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eylül 2016’da imzalanan mutabakat bildirimize göre CVJHP ile Cape Verde hükümeti, bu önemli eserleri Yahudi mirasının parçası olarak belirlemeye, onarmaya, muhafaza etmeye ve devam ettirmeye el ele vererek devam edecek” dedi. Castiel ayrıca bu yerlerin zamanla, adaya gelen turistler için Yahudi mirası ziyaret yerleri olarak işaretlenebileceğini belirtti.

Cape Verde Adasının Yahudileri neredeyse yok oldu, ama çoğu Yahudi soylarından haberdarlar, tıpkı New England’a yerleşmiş bazı Cape Verde göçmenleri gibi. Afrika kıyılarından yaklaşık 480 kilometre uzakta olan eski Portekiz kolonisine iki dalga Yahudi göçü gerçekleşti. İlki, 15. yüzyılda Portekiz kolonisiyle birlikte gelen gizli Yahudilerdi. Bu ilk dalgada gelenleri kalıntılarını takip edebilmek maalesef çok mümkün değil. Çünkü bu dönemde gelenler

Yahudiliklerini gizli yaşıyorlardı. Mezarlıkları ise, 19. yüzyıl ortalarında Fas ve Cebelitarık’tan adaya göç etmiş Yahudilerden kalma kalıntılarla karıştı.

Cape Verde Yahudi Mirası Projesi 2008 yılından beri Yahudi mevcudiyeti bulunan belediyelerle, özellikle Praia ile çalışmakta. Fas Kralı VI. Muhammed ise projenin bağışçılarından. 

Bu ayın başında Cape Verde hükümeti artık Birleşmiş Milletler’de İsrail’e karşı oy kullanmayacağını duyurdu. Bu duyuru, iki ay önce Liberya’da yapılan Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu konferansı sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Cape Verde Başkanı Jorge Carlos Fonseca’nın görüşmelerinden sonra yapıldı.