Netanyahu’ya mahkeme yolu göründü

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun eski danışmanlarından Ari Harow, mahkemede iki yolsuzluk davasında Netanyahu aleyhinde tanıklık etmek için savcılıkla bir anlaşmaya vardı.

Dünya
9 Ağustos 2017 Çarşamba

Cuma günü İsrail medyasında, polisin savcılığa, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ilgili, Dava 1000 ve Dava 2000 başlıkları altında iki iddianame ile ilgili tavsiyede bulunacağı haberi yer aldı. Uzun süredir bahsi geçmesine rağmen anca şimdi harekete geçilmesi, Başbakan’ın eski Özel Kalemi olan Harow’un davayı güçlendirecek kayda değer yeni bilgiler sağladığı iddialarını doğruluyor. İsrail kanunlarına göre polisin tavsiyesinin hukuken bir ağırlığı olmadığından ancak savcılar bu yönde bir dava açıp açmama konusunda karar verebiliyorlar.

Bahsi geçen Dava 1000’e göre, Netanyahu ve karısı Sara, aralarında İsrail doğumlu Hollywood yapımcısı Arnon Milchan’dan yüz binlerce İsrail şekeli değerinde puro ve şampanya gibi hediyelerin de olduğu, bazı milyarder bağışçılardan yasadışı hediyeler almakla suçlanıyorlar.

Dava 2000’de ise, Netanyahu ve Yedioth Ahronoth gazetesi editörü Arnon Mozes arasında gizli bir karşılıklı anlaşma olduğu iddiasına yer veriliyor. İddiaya göre, Netanyahu’nun Yedioth Ahronoth’un rakibi olan ve ABD’li dolar milyarderi Sheldon Adelson tarafından desteklenen günlük gazete İsrael Hayom’u karalaması karşılığında, Yedioth Ahronoth’ta Netanyahu taraftarı haberler yayınlanıyor.

Diğer yandan, geçmişte başbakana yakın çalışan Ari Harow, Cuma günü, polis kaynakları ilk kez açıkça Netanyahu soruşturmasının konu başlıklarının ‘rüşvet, sahtecilik ve emniyeti suiistimal’ olduğunu bildirdikten sadece bir gün sonra, savcılık lehine şahitlik yapmak üzere imza attı.

Koalisyon  ortaklarından destek

Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisinin koalisyon ortaklarının son zamanlarda İsrail Başbakanı aleyhinde yapılan soruşturmalarla ilgili büründükleri sessizliğe son veren Yahudi Evi Partisi Başkanı Naftali Bennett, Pazar günü, hükümete ve başbakana desteğini ifade ederek, soruşturmaların suçlama yapılmadan sona ereceklerini umduğunu söyledi.

İsrail Eğitim Bakanı Bennett, Netanyahu’nun bakanlarının bu konudaki sessizliğine ettiği sitemden sadece birkaç saat sonra bir açıklama yaparak, “İsrail’in istikrara ihtiyacı olduğundan, hükümetimizi desteklememiz ve devamlılığını taahhüt etmemiz gerekiyor. Başbakanımız suçu ispatlanana dek masumdur ve ben bu davanın da yine kendisinin masumiyetiyle sonuçlanacağını umuyorum” dedi.

Pazar günü Kudüs’teki olağan kabine toplantısında konuşan Netanyahu, soruşturmalara geniş çapta yer veren medyaya röportajlar vererek destek gösteren bakanlarına teşekkür etmişti. Ancak kabine toplantısı öncesi, Netanyahu’ya desteğini belirten bakan sayısı çok az olduğundan bu teşekkür bir sitem olarak değerlendirildi.

Aynı gün, kabine toplantısına giren yirmi iki bakandan, toplantı çıkışı gazetecilere yorum yapmayı kabul eden tek bakan Kültür Bakanı Miri Regev oldu. Regev, ne kendisinin ne de başbakanın son günlerdeki gelişmelerden endişeli olmadıklarını belirtti.

Bennett’ın Yahudi Evi Partisi’nden kabinede görevli İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked, ahlaksızlık içeren bir suçtan mahkûm edilmediği sürece, başbakanın görevinden istifa etmesini gerektiren bir kanun olmadığını, tüm dünyada hukuk uzmanlarının genel görüşlerine göre, haklarında bu tip ithamlarda bulunulan bakanların görevlerinden ayrıldıklarını ama başbakanların böyle bir zorunluluğu olmadığını belirtti.

Shaked Channel 2’ye, hükümeti devirmek niyetinde olmadığını fakat Netanyahu hakkında resmen suçlamalar yapıldığı takdirde, bunun bazı ahlaki sonuçlar doğuracağını dile getirdi.

Netanyahu’dan önceki İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 2009 yılında, yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla suçlanmadan hemen önce görevinden istifa etmişti.