İsrail-Filistin güvenlik işbirliği için yeniden adım

Dünya
3 Ağustos 2017 Perşembe

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Tapınak Tepesine yerleştirilen metal arama detektörlerinin kaldırılmasıyla ilgili kararı gündeme getirerek, “Toplumun duygularına karşı duyarlıyım ve vermiş olduğumuz kararın da kolay olmadığını  biliyorum” şeklinde konuştu ve şunları ekledi: “İsrail güvenliğinin sorumluluğunu üzerinde taşıyan biri olarak, kararlarımı sağduyuyla vermeliyim. Toplumun hislerini anlıyorum ama liderlik vazifemi de biliyorum, o yüzden bu şekilde hareket ettim.”

Üst düzey bir Filistin yetkilisi de, “Tapınak Tepesine giriş serbest olduğu sürece İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonu gittikçe ilerleyecektir” açıklamasını yaptı.

Tapınak Tepesinde bu ayın başında gerçekleşen terör olayları üzerine yerleştirilen metal arama detektörlerinin kaldırılma kararını yetkili olumlu karşıladı. Yetkili ayrıca Şin Bet güvenlik servisini ve İsrail ordusunu, Kudüs’teki gerilimi ele alma şekillerinden dolayı övdü ve iki tarafın da çalışmalarına devam edebileceklerini ümit ettiğini belirtti.

Geçen hafta, Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, olay yerine konmuş detektörlerini protesto etmek amacıyla İsrail ile güvenlik koordinasyonunu durdurmuştu.

Aralarındaki diplomatik bağ durma noktasına gelmesine rağmen, İsrail ve Filistin Yönetiminin güvenlik koordinasyonu yıllardır devam ediyordu. Bu koordinasyon hem İsrail hem de Filistinliler için Hamas’ın Batı Şeria’da şiddet yaratmaması adına önemli.