Türk Yahudi toplumundan kısa kısa...

Hahambaşı Rav David Asseo anıldı 2002 yılında kaybettiğimiz Merhum Hahambaşı Rav David Asseo, ölümünün on dördüncü yılında mezarı başında anıldı. 28 Temmuz Cuma günü Ulus Sefarad Mezarlığında gerçekleşen ve ailesi ile sevenlerinin katıldığı dua öncesi cemaat büyükleri de anıldı.

Toplum
31 Temmuz 2017 Pazartesi

Büyükada Sinagogu  Elio Medina’yı ağırladı

Büyükada Hesed LeAvraam Sinagogu gerek İbranice Dil Kursu Ulpan Büyükada, gerekse düzenli olarak farklı konulara değinen konuşmacılarıyla Büyükada’yı aydınlatmaya devam ediyor. Büyükada Sinagogu’nun geçen haftaki konuğu Elio Medina, ‘Dinler arası en küçük ortak payda  Amen/Amin’ konuşmasında insanlık tarihi boyunca, sosyal hayatta yer alan ve söylenildiğinde beklentilerin gerçekleşeceğine inanılan ‘Amen’in ortaya çıkışı ve manası üzerine konuştu, doğru bilinen  yanlışlara ışık tuttu ve gelen soruları hoş bir sohbet havasında yanıtladı. Büyükada Sinagogu’nun bir sonraki konuğu ise Rav Naftali Haleva. Rav Haleva; ‘Tora’da Cinsellik’ konusunu ele alarak Yahudilikte cinselliğin kendine ait kutsiyet boyutunun mevcut olduğunu ve bu boyutun aslında düşünülenden çok farklı olduğunu anlatacak.

Büyükada Sinagogu lisan kursu ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra özel günler, kutlamalar ve anma günlerine de ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz hafta Şabat seudası, cemaatimize uzun yıllar hizmet vermiş merhum Robert Abudara anısına arkadaşları tarafından verildi. Her zaman kutlamalar için yapılması dilenen seudalar için başvuru, Büyükada Sinagogu’na yapılıyor. 

 

Aramıza hoşgeldin  Alp Luka

Gazetemiz Tünelin Ucu köşesi çizeri İzel - Nita Rozental’in torunları, Aslı - Cem Rozental’in oğulları Alp Luka 31 Temmuz Pazartesi günü dünyaya geldi. Minik Alp Luka’ya ailesi ile birlikte sağlıklı ve uzun bir ömür dileriz. 


Moon Life resim sergisi Bodrum’da

Aralarında Vera Bahar’ın da olduğu 50 sanatçının resim, heykel, fotoğraf, seramik çalışmalarından oluşturdukları eserleri 4 Ağustos Cuma günü Bodrum Ali Hakan Aykan Kültür Merkezinde sanatseverlerin beğenisine açılıyor. Nişart Gallery ile Moon Life Dergisi ortak organizasyonu ile gerçekleşecek olan karma sergi 11 Ağustos’a kadar açık kalacak.

 

Fırtınanın ardından

  ANET PASE yazdı...

Geçen hafta İstanbul’u vuran fırtınanın etkilerini anlatmaya gerek yok. Sosyal medya paylaşımları anında herkesi bilgilendirdi. Mizahı bile hemen üretildi. Sebepleri, doğal afet dendi; küresel ısınmanın getirisi dendi. Satır altlarında 8 milyonluk kente göre tanzim edilen mega şehir İstanbul’un 15 milyonluk nüfusu kaldırmadığı iletildi. Şehir yapılanmasına uygun altyapının henüz gelişmemesi sonucu kanalizasyonların yetmemesi dendi. Bütün bunlar farklı gündem maddeleri arasında “çok kısa satır aralarında” dile getirilip sustu gitti. Sonuç şu;  Birdenbire başlayan sağanaktan, dolup taşan asfaltta biriken sulardan, doludan, kimse kaçamadı. Kuşlar bile.

Balkonumdan gözüken çatılarda her yaz misafirimiz olan, büyümesini izlediğimiz, aile yapılarını hayranlıkla gözlemlediğimiz martılarımızın artık evlerinde yas var. Üç çatıda, üç farklı aile yaşıyordu. Özenle besledikleri, güneşten sakındıkları, uzaktan bile gelse, olası tehlikelere karşı yavrularını arkalarına alarak çığlık çığlık korudukları yavruları artık yok. Doğal afet denen garip fırtınaya tutunamadı minicik gövdeleri. Kalan büyükler, sesleri çıkmadan günlerdir, yuvaların başında boyunları bükük bekliyor. Yarın, öbür gün onlar da terk edip gidecek. Fırtınadan sonra doğada sessizlik var. Çatıların misafirleri daha çok simsiyah kargalar. Bu sessizlik ve telef olan canlılar canımı acıtıyor. Ya bundan sonrası…

Bitmemiş inşaatlar satılacak. 15 milyon kent 25 milyon olacak. Araçlar artacak. Köprüler çoğalacak, asfalt artacak. Kuşlar ve arılar konacak yer bulamayacak. Martılar zararlı haşaratı toplar yok eder, belki artık farklı böceklerle tanışacağız. Doğal afetlerin doğal olmayan sonuçlarından kurtulmanın tek yolu sivil toplum kuruluşları. Toplumu bilinçlendirmek. Her alanda eğitim eğitim eğitim.

Kazasız belasız, iyi haftalar dileğiyle.