Etkisiz hale getirilmiş teröristi infaz eden İsrail askerine 18 ay hapis cezası

Pazar günü İsrail Askeri Temyiz Mahkemesi, geçen yıl silahsız Filistinli saldırganı vuran İsrail askeri Elor Azaria için 18 ay hapis cezasını onadı.

Dünya
2 Ağustos 2017 Çarşamba

İsrail Askeri Temyiz Mahkemesi, dört saatlik oturumda, 158 sayfalık iddianameyi reddetti ve beş yargıçlık karar makamı savunma avukatlarının tüm savunmalarını reddederek, ilk ‘suçlu’ kararını onadı. Mahkeme, daha hafif bir ceza başvurusuna da ‘hayır’ dedi. Buna ek olarak savcılığın daha ağır bir ceza istemi için temyiz hakkını da kabul etmeyerek 18 aylık hapis cezasını onadı.

4 Ocak günü, İsrail Askeri Mahkemesi Elor Azaria’yı, 24 Mart 2016 tarihinde, Batı Şeria’da iki askere saldıran ancak güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilen Abdel Fattah el-Şerif isimli saldırganı öldürmekten suçlu bulmuştu.

Beş yargıçtan oluşan komite mahkemede Azaria’nın davranışlarının İsrail ordusunun değerlerine aykırı olduğunu, Azaria’nın özellikle silahların sadece en gerekli olduğu an kullanılması kuralını ihlal ettiğini belirtti. Kararda İsrail’in ilk Başbakanı Ben Gurion’un söylediği İsrail ordusunun en önemli varlığının ahlakı olduğu sözü hatırlatıldı.