İngiliz Sunday Times’dan antisemit makale özrü

İngiliz gazetesi Sunday Times, İrlanda basımındaki bir makalede yer alan antisemit ifadeler nedeni ile özür diledi. İfadeleri kaleme alan yazar, gazetedeki görevinden ayrıldı.

Dünya
2 Ağustos 2017 Çarşamba

Söz konusu ifadeler Kevin Myers adlı köşe yazarının BBC’deki kadın-erkek maaş eşitsizliği hakkındaki makalesinde yer aldı. Myers, makalede erkeklerin kadınlardan daha fazla maaş almasını normal bulduğunu iddia ederken BBC’deki kadınlar arasında en yüksek maaşı alan iki kişinin -Claudia Winkleman ve Vanessa Feltz’in- Yahudi olduğu belirtti. Myers bunun ardından “Yahudiler hizmetlerini düşük fiyattan satmakla tanınmazlar” şeklinde antisemit stereotipleme yapan bir ifade kullandı.

Makaleye gelen tepkiler üzerine Sunday Times Editörü Martin Ivens söz konusu ifadelerin kabul edilemez olduğunu ve asla basılmamış olmaları gerektiğini belirtti. Sunday Times İrlanda Editörü de yazı nedeni ile özür dileyerek gazetenin antisemitizme karşı durduğunu belirtti.

Söz konusu makale gazetenin internet sitesinden kaldırıldı. Gazete Kevin Myers’ın bir daha gazete için yazmayacağı ve önümüzdeki hafta gazetede konu ile ilgili resmi bir özür yayınlanacağı bildirildi.

Myers’ın ayrıca Holokost inkârına karşı yasaları eleştirirken yazdığı “holokost (veya bilgisayarımın düzeltmekte ısrarlı olduğu şekliyle Holokost) olmamıştır ve altı milyon Yahudi, Naziler tarafından öldürülmemiştir” ifadesinin yer aldığı Irish Independent gazetesindeki 2009 tarihli makalesi de söz konusu gazetenin sitesinden kaldırıldı.

Makalede aslında soykırımın varlığı inkâr edilmezken sayıların ve şartların abartıldığını, Holokost teriminin ise hatalı kullandığını iddia etti.