1936 Olimpiyatlarından men edilen Yahudi atlet 103 yaşında vefat etti

1936 Berlin Olimpiyatlarından Yahudi olduğu gerekçesiyle men edilen yüksek atlamacı Alman Margaret Bergmann Lambert, 103 yaşında New York’da hayatını kaybetti.

Dünya
2 Ağustos 2017 Çarşamba

1,60 metre yükseklikten atlamış olan Bergmann bu skoruyla zamanında Almanya’nın Olimpiyat takımında bir numarada olmayı hakkediyordu. Göz boyamak için seçmelere girmesine izin verilen Bergmann rekora imza atsa da gerekli niteliklere sahip olmadığı söylenerek takıma alınmadı; önceki rekorları da kitaplardan silindi. O yıl olimpiyatları kazanan Macar atlet, 1,60 metreyi geçemedi.

Bergmann 2015’te verdiği bir röportajda olimpiyatlara girip girmeyeceği belli olmadan önce kâbuslar gördüğünü, sürekli takım arkadaşlarının bacağını kıracağından korktuğunu belirtti. Ayrıca yarışmayı kazansa Hitler’e nasıl selam vereceğini, ya da kaybetse ona ne yapacaklarını düşündüğünü söyledi.

 Margarethe Minnie Bergmann, 1914 yılında İsviçre sınırına 100 kilometre uzaklıkta Laupheim adında bir Alman kasabasında dünyaya geldi. Yükselen antisemitizm sebebiyle 19 yaşında İngiltere’ye taşındı. 1935’te İngiltere yüksek atlama şampiyonu oldu. 1936’da Naziler babasını Bergmann’ı geri getirmesi için zorladı. 1937’de ABD’ye göç etmek üzere belgelerini aldı. Orada da şampiyonluklara imza attı. 1940’da olimpiyatlara katılacakken savaş sebebiyle tüm gayretini ailesini Almanya’dan çıkarmaya odakladı ve bunu başardı.

İsrail ve Almanya Bergmann’ı defalarca onurlandırdı. Doğduğu kasabadaki stadyuma onun ismi verildi. 1999’da bir daha Almanya’ya dönmeyeceği yeminini bozan Bergmann, Georg von Opel Ödülüne layık görüldü.

Alman milletvekili Dagmar Freitag, New York’ta Bergmann’ın 101. Yaş günü partisine katıldı. HBO kanalı, 2004 senesinde Bergmann’ın hayatını konu alan ‘Hitler’s Pawn- Hitler’in Rehini’ adında bir belgesel yayınlandı.