1936 Berlin Olimpiyatlarından men edilen atlet, 103 yaşında hayatını kaybetti

Yahudi olduğu için 1936 Berlin Olimpiyatlarından men edilen, yüksek atlama atleti, Margaret Bergmann Lambert, 103 yaşında New York’ta hayatını kaybetti.

Dünya
27 Temmuz 2017 Perşembe

1936 yılının haziran ayında, o zamanlar Alman vatandaşı olan Margaret, Almanya’nın yüksek atlama rekoruna eşit bir uzunlukta atlayarak, olimpiyatlara katılmaya hak kazandı.

Naziler, olimpiyatlara antisemitizmin karışacağına inanan, uluslararası güçleri teskin etmek için, Margaret’in ön elemelere girmesine izin vermişti. Ancak Stuttgart’taki Adolf Hitler Stadyumunda kırdığı rekordan kısa bir süre sonra, Nazi yetkililerinden bir mektupla oyunlar için yeterli olmadığını kendisine iletti. Mektupta, “Yakın geçmişteki performanslarınız değerlendirildiği, olimpiyat takımına seçilmeniz zaten beklenemezdi” denildi ve rekor derecesi de kayıtlardan silindi. 16 Temmuz 1936’da Margaret, Alman Olimpiyat Takımından çıkarıldı.

Margarethe Minnie Bergmann, 1914 yılında Almanya’nın güneybatısında yer alan küçün bir kasabada doğdu. Ülkede antisemitizmin yükselişe geçmesi ile, 19 yaşında evinden ayrıldı ve 1935 yılda yüksek atlama şampiyonluğunu kazandığı İngiltere’ye gitti. Ancak Naziler ailesine, Margaret’i geri getirmesi konusunda baskı yapınca, Olimpiyat takımında yer almak için Almanya’ya döndü.

Bergmann, 1937 yılında New York’a gitti, bir süre masöz ve hizmetçi olarak çalıştı. 1938 yılında, kendisini gibi Alman göçmeni olan, atlet Bruno Lambert ile evlendi. Kocası 2013 yılında hayatını kaybetti.

1937-1938 yıllarında yüksek atlamada iyi dereceler elde eden Bergmann, 1940 yılında savaşın iyice hissedilmeye başlamasıyla, çalışmalarına ara vererek, ailesini Almanya’dan çıkarmanın yollarını aramaya başladı; ve bunu başardı.

Bergmann’ın ismi, 1980 yılında, İsrail’deki Wingate Enstitüsü Yahudi Sporcular Şeref Salonuna eklendi. Almanya’da atletizm dalında onur plaketlerine layık görüldü ve doğdu kasabada adı stadyuma verildi.

1999 yılında Bergmann, Almanya’ya dönmeme sözünü bozdu ve Georg von Opel Ödülünü almak için eski vatanına gitti. 2004 yılında, HBO kendisi hakkında bir belgesel yayınladı.

Margaret’in iki oğlu, iki torunu, bir de küçük torunu bulunuyordu.