Bedevi aile İsrail’de kibutza kabul edildi

İsrail’de sosyalist üretim çiftlikleri olarak bilinen kibutzlardan Lübnan sınırındaki Eilon, tarihe örnek olacak bir şekilde, Bedevi bir aileyi resmen üye olarak kabul etti.

Dünya
10 Temmuz 2017 Pazartesi

Bedevi kasabası Arap Al Aramşe’de yaşayan Hadil ve Mahmut Mazal  Ailesi çocukları ile birlikte, 124 kişiden oluşan Kibutz Eilon’a 116 üyenin evet oyu ile kabul edildi.

Üç çocukları olan 49 yaşındaki Mahmut ve 32 yaşındaki Hadil çifti  hemşire olarak çalışıyorlar.  Bedevi bir aileden gelmesine rağmen Mahmut’un babası Kibutz Matzuva’da yaşayan Polonyalı bir aile tarafından 10 yaşında evlat edinilmiş ve  o günden bu yana Aşer ismi ile çağrılmış.

Hastabakıcılık yapan çiftin şimdi kibutzda ilk yapmayı arzu ettikleri proje, bölgeye hizmet edecek bir acil servis merkezi kurmak ve çocuklar ve aileleri için sosyal kulüpler açmak.

İsrail’in kuruluşunda büyük payı olan kibutzlar askeri açıdan oynadıkları rolle bağımsızlık savaşında stratejik yerleşim bölgeleri idi.Kibutz hareketi günümüzde halen İsrail’de milliyetçiliğin ve idealizmin sembolü olarak kabul ediliyor. Dolayısı ile azınlık bir Bedevi ailesinin kibutza kabul edilmesi önemli bir sosyal gelişme olarak değerlendiriliyor.