Fransız dergisi: “İran Lübnan’daki silah fabrikalarını koruma altına aldı”

Fransız dergisi Intelligence Online’ın yazdığına göre, İsrail’in saldırısından korkan İran, Lübnan’da Hizbullah için yaptırdığı silah fabrikalarını savunmasını güçlendirmek için proje başlattı.

Dünya
10 Temmuz 2017 Pazartesi

İran’ın biri Hermel bölgesinde, diğeri Tire ile Sidon arasındaki sahil şeridinde olmak üzere Lübnan’da  iki  silah fabrikası var. Bekaa Vadisi olarak bilinen Hermel’deki fabrikada Fetih-110 adı verilen, karadan karaya füzeler üretilecek. 400 kilo patlayıcı taşıyabilen  füzenin menzili 300 kilometreye  ulaşabiliyor.

Geçtiğimiz mart ayında inşasına başlanan fabrika binaları yerin 50 metre altında ve havadan atılacak bombalardan etkilenmemesi için gerekli tedbirler alınarak inşa ediliyor.

Fransız dergisinin adını saklı tuttuğu kaynaklardan verdiği habere göre, İsrail’in muhtemel hava operasyonundan korkan  İranlı mühendisler tesisi katmanlar şeklinde inşa ediyor.  Her katmana özel zırhlar monte eden mühendisler bu şekilde hava saldırısının etkisinin üretim bölümlerine ulaşmasına engel olmayı planlıyor.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ve İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot farklı açıklamalarda, fabrikanın varlığını teyit ettiler. Her iki lider de detay vermemekle birlikte İsrail’in bu konuyu yakından takip ettiğini, zamanı gelince gerekenin yapılacağını ima etti.   Konu ile ilgili açıklamalarında Lieberman, “Biz Hizbullah’tan çok daha ileri bir teknolojiye sahibiz” ifadesini kullanırken Eisenkot, “İsrail bu konuda sessizce çalışıyor” demekle yetindi.