Kaşer yemek için ‘Yahudi’yim dediler

İngiltere’de Edinburg’da bir hapishanede mahkumlar daha kaliteli yemek için kendilerini Yahudi olarak deklare edip kaşer yemek talep etti.

Dünya
6 Temmuz 2017 Perşembe

İskoçya’da, hapishanede geçen TV dizisinden etkilenen kadın mahkumlar bir süredir  Yahudi olduklarını belirterek kaşer yemek yiyor.

Hapishanenin muhasebe kayıtlarını  denetleyen memurlar neredeyse hiç Yahudi mahkumun olmadığı, hapishanenin neden bir günde 100 adet kaşer menü talep ettiğini araştırınca olay yöneticilerin dikkatini çekti.   Kaşer yemek talebinin artışlarını kontrol eden denetçiler İngiltere genelinde birçok hapishanede daha kaliteli yemek için bazı mahkumların kendilerini Yahudi olarak deklare ettiklerini ortaya çıkardı.

Söz konusu kaşer yemek talebinin  özellikle  hapishane ortamında geçen ‘Orange is the New Black’ adlı dizinin yayınlanmasından sonra  arttığı belirtildi. İskoçya’daki Edinburg Hapishanesi, kaşer dalgasından günde 100 menü tüketimi, ile en çok etkilenen tutukevi oldu.  İngiliz Adalet Bakanlığı konu hakkında soruşturma başlatırken, İskoçya Hapishane yönetimi,  resmi sayılara göre halihazırda  İskoçya’da hiç Yahudi mahkum olmadığını rapor etti.

Kaşer yemek, hapishane bütçelerini maliyeti ile etkiliyor. Normal mahkum menüsü adet bazında 2,5 dolara mal olurken, kaşer yemeğin maliyeti bunun dört katı. Bu da bütçeye yıllık 313 bin dolar ekstra bir maliyet getiriyor.