İsrail’de yeni arkeolojik site

İsrailli arkeologlar, Galile yöresinde temel kaya katmanına kazınmış önemli bir arkeolojik site buldu.

Dünya
3 Temmuz 2017 Pazartesi

Galile’deki 65. karayolu yakınlarında bulunan sitede en eskisi Bronz Çağına (4000 yıl öncesi) kadar giden yerleşim izleri bulundu. Buluntuların genişletilmesi sırasında Orta Bronz Çağı (MÖ 1800 yılları), Roma ve Bizans dönemine (MS 1 – 7. yüzyıl) ait kalıntılar da ortaya çıkarıldı.

Çalışmaları yürüten İsrail Arkeoloji Müdürlüğü (Israel Antiquities Authority - IAA) Başkanı Yoav Zur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada buluntuların bölgenin endüstriyel amaçlı olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Yoav Zur sitede çevre bölgeden gelen tarım ürünlerin işlendiğine inandıklarını dile getirdi. Talmud’dan aktarılan bilgilere göre zamanında yörede hardal yetiştirildiğini belirten Zur, söz konusu sitede hardal veya şarap üretimi yapılmış olabileceğini belirtti.

Yine tarihi kayıtlara göre Roma Bizans döneminde yörede Hukok adında bir Yahudi köyü olduğu belirlendi. Çalışmalarda tabanında Tevrat’tan sahneleri imgeleyen mozaiklerin bulunduğu Bizans tarzında bir sinagog kalıntısı da tespit edildi. Hukok bölgesinde bir doğal su kaynağı bulunması nedeni ile en eski çağlardan bugüne çeşitli yerleşim kalıntılarının bulunmasının beklendiği belirtildi.