ABD’de Antisemitizmle Mücadele Özel Temsilciği pozisyonuna halen atama bekleniyor

Anti Defamation League (ADL, İftira ve İnkârla mücadele Birliği) öncülüğünde ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a açık bir mektup verildi. ABD Meclis üyeleri ve emekli federal görevlilerin de destek verdiği mektuba farklı dinleri temsil eden yirmi kadar dini önder de imza attı.

Dünya
3 Temmuz 2017 Pazartesi

Söz konusu mektupta Antisemitizmle Mücadele Özel Temsilciliği pozisyonunun halen boş olduğu, söz konusu temsilciğini antisemitizm ile mücadelede ve Yahudi toplulukların güvenliğinin sağlanmasında çok önemli bir yer tuttuğu vurgulandı. Bu belge ile Tillerson’dan söz konusu atamanın bir an önce yapılması rica edildi.

Özel Temsilcilik, ABD’de 2004’te uygulamaya başlanan ‘Global Antisemitizm Politikasını Gözden Geçirme’ kanunu ile yürürlüğe girmişti. Özel Temsilcilik, ABD Dışişleri Bakanlığı içerisinde tüm dünyadaki antisemitik eylemlerin tespit ve rapor edilmesi ve bunlarla mücadele edilmesi görevini üstlenmişti. Fakat Donald Trump göreve başladığından bu yana bu pozisyona henüz bir atama yapılmadı.

Bununla beraber Trump göreve başladığından beri ataması yapılmayan pozisyonların sayısı oldukça yüksek. CNN’in bu konuda geçen ay yaptığı bir haberde, henüz atama yapılmamış pozisyon sayısının 4000’e yakın olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı özelinde, birçok ülke için büyükelçi adayları dahi belirlenmedi.

Konuyla ilgili olarak Trump, muhalefetteki Demokrat Parti’yi atamaları uzatmakla suçladı. Öte yandan söz konusu pozisyonlardan sadece 1100 civarı için Senato onayı gerekirken bunlardan sadece 111’i için Trump’ın bir aday önerdiği de belirtildi. Bu 111 adaydan sadece 41’i şu ana kadar Senato’dan onay alabildi. Barack Obama ve George W. Bush yönetimlerinde aynı dönemde 200’ün üzerinde pozisyon için aday belirlenip bunların yarısından çoğu Senato’nun onayından geçmişti.