İsrail’de tartışmalı yasa tasarısı altı aylığına rafa kaldırıldı

İsrail Başbakanı Netanyahu, büyük tartışma yaratan ve İsrail’de din değiştirerek Yahudi olabilmenin sadece İsrail Hahambaşılığı’nın onayıyla gerçekleşebileceğini söyleyen yasa tasarısını rafa kaldırdı...

Dünya
5 Temmuz 2017 Çarşamba

Netanyahu’nun ofisinden cuma günü yapılan açıklamada, tasarının en az altı ay gündeme gelmeyeceği ve bu sürede özel atanmış bir ekibin konuyu çözebilmek için bazı tavsiyelerde bulunmak üzere çalışmalarda bulunacağı bildirildi.

Erteleme kararı, gerek reformist gerekse konservatif akımların yanısıra çeşitli Amerikalı Yahudi kuruluşlarının da, aşırı sağcı olmayan Yahudiliği geçersiz kılacağı gerekçesiyle, tasarıya gösterdikleri tepki sonrasında geldi.

Netanyahu’nun koalisyon ortakları da kendisinin verdiği bu tavize destek vererek, en azından altı ay boyunca din değiştirerek Yahudi olma konusunda günümüzde geçerli olan kuralları korumakta karar birliğine vardılar.

Netanyahu ayrıca İsrail Yüksek Mahkemesinden altı ay boyunca bu konuda bir karar vermemesini rica ederek, mahkemenin gündeminde olan, aşırı sağ olmayan sinagoglar tarafından din değiştirmesi gerçekleştirilen kişilerin, İsrail hükümeti tarafından Yahudi olarak tanınmaları konusundaki davanın sonlandırılmamasını istedi.

25 Haziran tarihinde sunulan tasarı kapsamında, İsrail Hahambaşılığı, İsrail topraklarında gerçekleşen Yahudiliğe geçme talepleri konusunda tek yetkili olarak atanıyor. İsrail’de bulunan reformist, konservatif veya özel Ortodoks kurumları tarafından din değiştirilmesi gerçekleştiren kişilerin, “geri dönüş yasası” kapsamına sokulmayarak İsrail vatandaşlığına hak kazanamayacaklarını söyleyen tasarı, İsrail toprakları dışında yapılmış din değiştirme işlemlerini kapsamıyor.

Ortodoks olmayan kesimlerin tamamı, İsrail’deki evlilik ve boşanma işlemlerinin tamamen İsrail Hahambaşılığı’na bağlı olmasına uzun yıllardır karşı çıkıyorlar.

İsrail’de Yahudiliğe geçme konusunda hahambaşılığın tekeline geçen sene bir mahkemenin, ‘Hahambaşılık dışında, Ortodoks grupların gerçekleştirdiği din değiştirmelerin tanınacağı’ şeklindeki kararının ardından son verilmişti. Tasarı gündeme geldiği takdirde bu tekeli tekrar hayata geçirerek, uzun yıllardır hahambaşılık ve Ortodoks olmayan cemaatler arasında süregelen din değiştirme kavgasına yeni bir boyut kazandıracak.