Web´den Seçmeler

• İsrail ile Mısır bölgenin en temel sorunlarından biri olan terörle mücadele konusunda birbirlerine yakın tutumlar izleyebiliyorlar ve Hamas´ın bir terör örgütü olduğunu düşünüyorlar, bu konuda birbirlerine benzer yaklaşımlarda bulunabiliyorlar. Ortadoğu´da devletler arası ilişkilerin temel dinamiğini her devletin kendi çıkarlarını tarif ettiği kavramlar belirliyor. Bölgenin "ulus devletleri" olduğu gibi, böyle bir yapıya sahip olmayan devletleri de var. O nedenle, tarif ettikleri kavramı "ulusal çıkar" olarak tanımlama güçlüğü olsa da, devletlerin kendi varoluşsal çıkarlarını koruma güdüsünün dış politika uygulamalarının temelini oluşturduğunu kabul etmek gerekiyor. Ünal Çeviköz - Hürriyet

İzak BARON Diğer
5 Temmuz 2017 Çarşamba
  • AYLİN ÖNEY TAN’IN BELGESELDE VERDİĞİ ÖRNEĞE BAKIN: “KUANDO EL VAPOR ESTA YANAŞEYANDO EN LA İSKELE DE BÜYÜKADA VA TOMAR UN HAMAL KE TAŞİYE LOS BAVULES”

Bir dilin kaybolması nasıl bir şeydir, hiç düşündünüz mü? Anneniz bir dil konuşuyor, bugün siz çat pat konuşuyorsunuz, sizin çocuklarınız anlamıyor bile. Bir dil konuşuyor derken, anadilinden söz ediyorum tabii. Doğal olarak sizin de “anadilinizden”.

Ladino dili (Judeo Espanyol) böyle bir dil.

1492’de İber Yarımadası’ndan Osmanlı topraklarına göç eden Yahudiler, asırlarca korudukları dillerini, ‘60’lı yıllarda yavaş yavaş terk etmeye başlamışlar. Çocukluğu, ergenliği o yıllara denk gelen Sefarad Yahudileri, anne babalarının konuştuğu dilden utanır olmuş. “Vatandaş Türkçe Konuş!”ların meyvelerini verdiği günler.

İşte o annesi konuşurken utanan kız çocuklarından biri büyüdü, o kendi kuşağının küçümsediği, sokakta alay konusu olan dilin ve beraberinde yok olmaya yüz tutan mutfağın peşine düşüp bir belgesel çekti: ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’.

Gazeteci Deniz Alphan, daha önce annesinin yemeklerini anlattığı ‘Dina’nın Mutfağı’ adlı bir kitap yazmıştı, bu kez işin içine dil de girince sesli bir belge bırakmak istemiş. Bir taraftan dilin yok olup gidişi konuşuluyor, bir taraftan artık bayramdan bayrama pişen Sefarad yemekleri.

 İspanyolca’nın içine karışan Türkçe, Ermenice ve Rumca sözcüklerle bir tür ‘çorba dil’e dönüşen bir dil, Ladino. Aylin Öney Tan’ın belgeselde verdiği örneğe bakın: “Kuando el vapor esta yanaşeyando en la iskele de Büyükada va tomar un hamal ke taşiye los bavules”. Tek kelime İspanyolca bilmeseniz de burada “yanaşeyando” ya da “taşiye”nin nereden türediğini, “Vapur Büyükada iskelesine yanaşınca bir hamal bul da bavulları taşısın” gibi bir şey söylediğini anlamıyor musunuz?

Asu Maro

http://www.milliyet.com.tr/anne-dili-anne-mutfagi/cadde/ydetay/2473151/default.htm

 

  • GEÇEN GÜN ŞALOM’DA OKUYORUM.30 YIL ÖNCE AİLESİYLE TÜRKİYE’DEN HOLLANDA’YA GÖÇEN RAUL FİRESKO İKİ TOPLUMU MUKAYESE EDERKEN “BİZ TÜRKLER” DİYE BAŞLIYOR SÖZLERİNE…

Tel Aviv’de Kudüs’te gittiğim bizden göçme Yahudilerin evlerinde, dükkanlarında da aynı şeyi görmüştüm. Türkiye fotoğrafları. Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses posterleri…

Geçen gün Şalom’da okuyorum.

30 yıl önce ailesiyle Türkiye’den Hollanda’ya göçen Raul Firesko iki toplumu mukayese ederken “Biz Türkler” diye başlıyor sözlerine…

Dünya Yahudilerini buluşturan oyunlar 18-30 Temmuz’daki 19. Maccabiat Oyunlarına katılacak Türkiye ekibiyle yapılan konuşmayı okuyorum… “30 bin seyirci önünde Türkiye’yi en şık temsil etmeye çalışıyoruz. Buradaki tek amacımız ülkemizi en güzel şekilde temsil etmek” diyorlar.

Memleket işte bu… Biz hepimiz buyuz… Bu memleketin çocukları…

Ramazan Karataş

http://diyarbakiryenigun.com/memleket-ve-hasret/

 

  • İSRAİL İLE MISIR BÖLGENİN EN TEMEL SORUNLARINDAN BİRİ OLAN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA BİRBİRLERİNE YAKIN TUTUMLAR İZLEYEBİLİYORLAR VE HAMAS'IN BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR, BU KONUDA BİRBİRLERİNE BENZER YAKLAŞIMLARDA BULUNABİLİYORLAR

Farklı dinlere mensup olmak da bölgenin sorunlarının ve uyuşmazlıklarının temelini oluşturmuyor. Örneğin, İran'ın bölgedeki politikaları karşısında hem Suudi Arabistan, hem İsrail benzer sıkıntılarla karşılaşabiliyorlar. Hatta, son zamanlarda Suudi Arabistan ile İsrail arasında dolaylı olarak bir takım temasların olduğundan, bu iki ülkenin bölgede İran'a karşı birbirleri ile danışmalarda bulunabileceklerinden dahi söz edilebiliyor.

Mesele rejimler ile de ilgili değil. Bölgeye bakıldığında, monarşiler ile askeri müdahale sonucu kurulmuş bir hükümetin yönettiği Mısır arasında da pekala ortak platformlar oluşabiliyor. Örneğin, son körfez krizinde Katar'a karşı abluka uygulayan ülkeler arasında, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi olmadığı halde, Mısır da Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte hareket edebiliyor.

Öte yandan, İsrail ile Mısır bölgenin en temel sorunlarından biri olan terörle mücadele konusunda birbirlerine yakın tutumlar izleyebiliyorlar ve Hamas'ın bir terör örgütü olduğunu düşünüyorlar, bu konuda birbirlerine benzer yaklaşımlarda bulunabiliyorlar.

Ortadoğu'da devletler arası ilişkilerin temel dinamiğini her devletin kendi çıkarlarını tarif ettiği kavramlar belirliyor. Bölgenin "ulus devletleri" olduğu gibi, böyle bir yapıya sahip olmayan devletleri de var. O nedenle, tarif ettikleri kavramı "ulusal çıkar" olarak tanımlama güçlüğü olsa da, devletlerin kendi varoluşsal çıkarlarını koruma güdüsünün dış politika uygulamalarının temelini oluşturduğunu kabul etmek gerekiyor.

Ünal Çeviköz

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/unal-cevikoz/ortadoguda-taraf-tutmak-kolay-yolu-secmektir-40503926

 

Netten okumalar

 

  • İSRAİL TÜRKİYE ARASINDA ARABULUCU GİBİYİM

http://www.yenisafak.com/gundem/israil-turkiye-arasinda-arabulucu-gibiyim-2742289

 

  • GAYRİMÜSLİMLERİN MÜZİĞİMİZDEKİ YERİ – DOĞAN HIZLAN

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/dogan-hizlan/gayrimuslimlerin-muzigimizdeki-yeri-40506677

 

  • TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE YAHUDİLER

https://herkesindergisi.com/mehmetbaskan/turkiye-cumhuriyetinde-yahudiler/

 

  • TÜRK YAHUDİLİĞİ VE KEMALİZM    

https://herkesindergisi.com/mehmetbaskan/turk-yahudiligi-ve-kemalizm/

 

  • EYÜP ÇETİN YAZDI: “İNSANLIĞIN ORTAK SUÇU: STRUMA GEMİSİ FACİASI”

https://minervadergi.org/2017/06/30/eyup-cetin-yazdi-insanligin-ortak-sucu-struma-gemisi-faciasi/

 

  • OLAĞANÜSTÜ BİR YAŞAM ÖYKÜSÜ: MUSA ESKENAZİ’DEN MORİS ŞİNASİ’YE!

http://www.olaganustukanitlar.com/moris-sinasi/

 

  • TARIMIN KAZANDIĞI ÜLKE: İSRAİL

http://www.apelasyon.com/Yazi/642-tarimin-kazandigi-ulke-israil

 

  • TARİHÇİ VE JEOPOLİTİKÇİ GÖZÜYLE İSRAİL

http://jeopoliturk.com/MakaleDetay/10102/Tarihci-ve-Jeopolitikci-Gozuyle-Israil

 

  • SESLERİ HÂLÂ YANKILANAN KADINLAR (6): ROZA ESKENAZİ

https://ekmekvegul.net/guncel-dosya/sesleri-hala-yankilanan-kadinlar-6-roza-eskenazi

 

  • O GECE VELİAHT PRENSİ İSRAİL KORUDU...- NEDRET ERSANEL

http://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/o-gece-veliaht-prensi-israil-korudu-2038682

 

  • BİR ÇÖL HİKÂYESİ...

http://ankarali-2001.blogspot.com.tr/2017/07/bir-col-hikayesi.html

 

  • AVRAM VENTURA

http://www.gazeteyenigun.com.tr/yazarlar/recai-seyhoglu/avram-ventura/34526/

 

  • TALİHSİZ BİR AŞK HİKÂYESİ VE TRAJİK BİR ÖLÜMÜN ARKASINDAKİ GERÇEK

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40357189

 

  • YAHUDİ MUHACİRLER 17

http://www.yeniduzen.com/yahudi-muhacirler-17-10900yy.htm

 

Takılan tweetler

ivo molinas‏ @basyazar  26 Haz

Daha fazla

Gelibolu Sinagogu'nun bugünkü durumu...

 

 

 

ishak ibrahimzadeh‏ @ishak5723  26 Haz

Daha fazla

Maalesef 500 yılın Gelibolu'sunda da Yahudiler kalmadı. Milli hafızamızın son taşları ancak devlet desteğiyle yaşayabilir @TCKulturTurizm

 

#tarih‏ @tarihdergi  21 Haz

Daha fazla

83 yıl önce bugün Trakya’da Yahudilere yönelik şiddet eylemleri başladı. Olaylar 4 Temmuz’a kadar sürecek, binlerce Yahudi göç edecekti.