Yahudi Düşmanlığını İzleme Temsilcisi

ABD’de Yahudi gruplar ve kanun yapıcılar, Başkan Trump’a, makamı halen boş olan Yahudi Düşmanlığı İzleme Departmanına yeni bir temsilci ataması için çağrıda bulundular.

Dünya
30 Haziran 2017 Cuma

Washington’a yakın çevreler Başkan Donald Trump yönetiminin söz konusu pozisyonu devreden çıkarmak istediğini belirtiyor.   

Pozisyonun yeniden açılması konusunda ADL liderliğindeki birçok dini cemaat ABD Başkanlığına bir mektup yazarak konunu önemine dikkat çekti.  Mektup onlarca yerel Hıristiyan, Yahudi, Müslüman ve Hindu cemaatleri tarafından imzalandı.  Son olarak Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da basına yaptığı açıklamada, pozisyonun önemine dikkat çekti ve bir an evvel doldurulması gerektiğini belirtti.  ABD, New Jersey Cumhuriyetçi  Temsilciler Meclisi Üyesi  ve antisemitizme karşı kanun metninin yazarlarından  Chris Smith de söz konusu çağrıya destek verdi.

Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki departman, 2004 yılında ABD’de yasalaşan Küresel Yahudi Düşmanlığı ile Savaş ve Gözetleme Hakkında Kanun kapsamında kuruldu. Departmanın görevi dünya çapında antisemit hareketleri izlemek, raporlamak ve faillere karşı gereken yaptırımları organize etmek.

Trump yönetimi devlet harcamalarında tasarruf yapmak amacı ile birçok kamu hizmeti departmanını kapıyor ya da ortak amaçları olanları birleştiriyor.