Naklen televizyon haberciliğinin babası Gabe Pressman 93 yaşında hayata veda etti

TV haberciliğinin öncüsü Yahudi asıllı New Yorklu Gabe Pressman, ilk olarak kendi başlattığı görüntülü haberciliği 60 yıl boyunca yaparak ABD’de bir sembol olmuştu.

Dünya
28 Haziran 2017 Çarşamba

Geçtiğimiz Cuma günü hayata veda eden Pressman, elinde kamera ve mikrofonla New York sokaklarında gezen ve  olayların görüntülerini naklen stüdyoya, oradan evlerdeki TV cihazlarına gönderen ilk kişilerden biriydi.

Ünlü gazeteci 1998 yılında New York Times’e verdiği bir söyleşide, "O zamanlar bir olay olduğunda elinde mikrofon olan tek gazeteci bendim" demişti. Zamanında, doğru ve anında haber almak isteyen New Yorkluların favori gazetecisi olan Pressman, birçok TV izleyicisinin ulusal kanallar yerine, WNBC, WNEW gibi yerel kanalları takip etmesini sağlamıştı.

Anne ve babası Yahudi göçmenler olan Pressman, ilk işine daha 8-9 yaşındayken aile şirketi olan gazetede başladı. 

Gazeteciliğe büyük kabiliyeti olan Pressman, ailesi ve yakın çevresi tarafından olaylara ve  toplum üzerindeki etkilerine merakı ile biliniyordu.

New York’un prestijli üniversitesi Columbia’dan basın yayın konusunda  lisansüstü  derecesi olan Pressman, Fidel Castro’dan Şimon Peres’e, Marilyn Monroe’dan, Malcom X’e birçok ünlü ile söyleşi yapmış, metro kazalarından seçim skandallarına binlerce habere imza atmıştı.