İftar yemeğinde haham Müslümanlarla beraber dua etti

Kudüs’ün güneyindeki Gush Etzion yerleşiminde yaşayan İsrailliler Müslüman komşularına iftar yemeği verdi.

Dünya
19 Haziran 2017 Pazartesi

Yemek öncesi güneşin ufukta kaybolması beklenirken, Müslümanlar Mekke yönüne, yerleşim yetkilisi Haham Yossi Froman da Kudüs yönüne dönüp dua etti. 

Gush Etzion’da yaşayan İsrailliler  dinler ve toplumlar arası diyaloğu arttırmak için aynı toprakları paylaştıkları Müslüman komşularına iftar yemeği verdi. Yemek sırasında oluşan dostluk manzarası dikkat çekici idi. İftar yemeğine aileleri ile birlikte gelen Müslüman ve Yahudiler hem bir dostluk yemeği yedi hem de iki toplum arasındaki bağları nasıl güçlendireceklerini konuştu.

Neredeyse katılanların yarısını İsraillilerin oluşturduğu yemeğe çevre yerleşimler olan Efrat, Alon Shvut, Kfar Etzion, Bat Ayin, Tekoa ve diğer yerleşimlerden de misafirler geldi.

İftar yemeği dinler arası diyaloğu destekleyen İsrail sivil toplum kurumu  Shorashim/Judur tarafından organize edildi.  Sivil toplum kuruluşu misyonunu: ‘’Hoşgörü,, şiddetten uzak durma ve  düşmanlıktan dostluğa dönüşüm ‘’ olarak açıklıyor.

İftar yemeğine katılan yerleşimci Rabbi Hanan Schlezinger, duygularını şöyle ifade etti: ‘’Bu yemeğe gelme sebebim hem bizde hem de Filistin  tarafında olan, duygusal bir hastalık olarak nitelendirebileceğim düşmanlığı yok etmek. Hepimizi etkileyen bu travma karşılıklı olarak güvensizlik, korku ve yanlış anlamalara neden olmakta.’’

Ancak yemeğe katılan neredeyse tüm Filistinliler kimliklerini basına vermekten kaçındı. Gerek Gazze’deki Hamas, gerek Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi yerleşimcilerle herhangi bir normalleşmeye karşı.