İsrail, Suudi Arabistan ile normalleşme yolunda mı?

İngiliz Times gazetesi haberinde, İsrail ile Suudi Arabistan’ın resmi diplomatik ilişki kurma yolunda görüşmeler yaptığını yazdı.

Dünya
18 Haziran 2017 Pazar

Times’a göre eğer Suudi Krallık ile İsrail Devleti böyle bir anlaşmaya imza atarsa, İsrailli şirketlerin Körfez bölgesinde  iş yapmasına izin verilecek, EL-AL Hava Yoları Suudi Arabistan hava sahasını kullanabilecek. 

Ancak söz konusu haber şimdilik Kral’ın yakın çevresi tarafından doğrulanmadı. İngiliz gazetesi  ismini vermediği Arap ve ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde gizli görüşmelerin sürdüğünü belirtti. 

Times haberinde, Arabistan liderliğindeki bazı körfez ülkelerinin Katar’ı, Hamas gibi örgütleri desteklediği için boykot etmelerini de söz konusu normalleşmenin bir hazırlığı olarak yorumladı. 

İngiliz Times ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in son günlerde Kral Salman’ın Oğlu Muhammet Bin Salman ile samimi ilişkiler içinde olduğunu,  ikilinin tüm Arap aleminin İsrail’i tanıması ve   normalleşmesi için gereken altyapı üzerinde  çalıştıklarını da yazdı.