Filistinliler İbrahim Peygamber´in ( Avram Avinu) mezarını UNESCO’nun Dünya Mirası listesine almak istiyor

Filistin Yönetimi UNESCO’ya başvurarak İbrahim Peygamber ve diğer peygamberlerin mezarlarının bulunduğu Hebron şehrini ‘Filistin’in Dünya Mirası’ adı altında UNESCO’nun Dünya Mirası listesine almak için çalışma başlattı.

Dünya
16 Haziran 2017 Cuma

 Filistin Yönetimi 1 Haziran’da Polonya’da  yapılacak yıllık UNESCO toplantısında konuyu gündeme getirmek için talepte bulundu. 

İsrail basını söz konusu girişimi manşetlere taşıdı ve eleştirdi. Yedioth Aharonot Gazetesi Filistin Yönetimi’nin Eski Hebron’u ve İbrahim Peygamber'in mezarını ‘Filistin Dünya  Mirası’ olarak isimlendirmesini ‘yalan bir iddia’ olarak niteledi. 

Filistin Yönetiminin amacı bölgeyi UNESCO listesine koyarak Yahudiler için de kutsal olan mekanın İsrail ile tarihi bağını koparmak ve İsrail devletini bölge için bir tehdit gibi göstermek. 

Filistin Yönetimi, İbrahim Peygamber'in Mezarı’na yapılan bazı yenileme çalışmalarını da tarihi mekana yapılan bir tehdit olduğunu iddia ediyor.  Ancak İsrail gazeteleri kutsal mekanın içinde yapılan küçük boyuttaki tamir bakım çalışmasının bölgeden sorumlu olan  Kudüs İslam Vakfı’nın bilgisi dahilinde olduğunu yazdı.  

Buna ek olarak eğer bölge, UNESCO Dünya Mirasını Koruma Komitesinin kontrolüne girerse  söz konusu komiteye üye olan 21 ülkenin söz hakkı olacak. UNESCO şimdiye kadar her zaman kararlarında İsrail karşıtı bir tutum izliyor.

Bu durum da  İsrailli siyasileri endişelendiriyor.