Son dönemlerde özellikle kış aylarının kuru geçmesi, İsrail’in tek tatlı su gölü olan Kineret Gölünde su seviyesinin büyük oranda düşmesine neden oldu.
İsrail Su KurumuSözcüsü Uri Schor, Kineret Gölünde sene başından beri girdiğinden daha fazla su buharlaştığını ve suyun 97 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı.
Yaşanan kuraklığa bağlı olarak Kineret Gölündeki su yüzyılın en düşük seviyesine düştü. Kış boyunca göl, normalde aldığı yağışın sadece yüzde 10’unu aldı.
Yağmur miktarının düşük olması, göle akan dört akarsu için ciddi bir soruna dönüştü. Kuruma göre, Ürdün Nehrindeki akış oranı, saniyede 7 metreküp olan mevsimsel ortalama yerine, saniyede 3,3 metreküpe düştü. Kurum sözcüsü, dört yıldan beri gölden temiz su pompalanmadığını bildirdi. Schor, İsrail’de hem tarım hem de kişisel tüketim için tüketilen suyun yarısından fazlasının ülkenin tuz arındırma tesislerinden geldiğini belirti.
İsrail artık Akdeniz sahilindeki beş tuz arındırma tesisinden kendi suyunu üretebiliyor olmasına rağmen, Kineret Gölüne akışın düşük olması ciddi sorunlara yol açıyor. Su seviyesi düştükçe tatlı su gölündeki tuzluluk artıyor. Bu durum da balıklar ve diğer deniz canlıları için tehlike oluşturuyor.
Schor, İsrail’in artan nüfusu sebebiyle bölgede ihtiyaç duyulan su miktarının da arttığını sözlerine ekledi.
Yaklaşık 160 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Kineret Gölü deniz seviyesinin 200 metre altında.