Einstein’ın genç meslektaşı Dr David Bohm’a yazdığı mektuplar açık arttırmada

Teorileri ile fizik dünyasının temellerini değiştiren Albert Einstein’ın Tanrı, McCarthy ve İsrail hakkında meslektaşı Dr David Bohm’a 1951-54 yıllarında yazdığı mektuplar gelecek hafta internet yolu ile açık arttırmada satılacak.

Dünya
13 Haziran 2017 Salı

Söz konusu beş mektup deha bilim adamının hassas ruh halini ve başkalarını önemseyen karakterini göstermesi açısından da dikkat çekiyor.

Einstein mektuplarda, Tanrı’dan, zamanın Amerikalı aşırı sağcısı ve herkesi komünist olmakla suçlayan Senatör McCarthy’den, İsrail’de fizik kariyeri yapmak gibi çeşitli konulardan bahsediyor. 

Her ikisi de Yahudi olan bilim adamlarından Bohm, Kuantum teorisindeki belirsizlik ilkesine yeni bir yorum getirmiş; Einstein ise Özel ve Genel görelilik ilkesi ile fizikte yeni bir çağın başlangıcını yapmıştı. 

Albert Einstein’ın kendi el yazısı ile yazdığı ünlü Enerji-Kütle değişimi formülü E=MC2 ‘nin ve orijinal imzasının da olduğu mektuplar, Bohm’un dul eşi tarafından kurulan vakıf tarafından satışa sunulacak. Bayan Bohm 2016 yılında hayata veda etmişti. 

Mektuplardan sadece birinin açılış fiyatı 8000 dolar olarak belirlendi. Mektupların tümünün 20 bin dolardan satılacağı tahmin ediliyor.