Arap ülkeleri ortak açıklama ile 59 kişiyi ve 12 örgütü terörist olarak listeledi

Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için görüşmeler sürerken, Katar’a boykotu başlatan dört Arap ülkesi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, ortak bir açıklamada 59 kişiyi ve 12 örgütü terörist olarak listeledi.

Dünya
9 Haziran 2017 Cuma

Ortak açıklamada söz konusu kişi ve kurumların finansal yollarla bir şekilde Katar ile bağlantısı olduğu ve desteklendiği belirtildi.  Listede açıklanan  altı grup halihazırda Bahreyn’de terör örgütü olarak niteleniyor.  Terörist olarak adlandırılan kişiler arasında, Mısır doğumlu  Müslüman Kardeşler Üyesi Şeyh Yusuf Al Karadavi de var. Karadavi, Mısır’da 2013 askeri müdahalesi sırasında gıyabında yargılanmış ve idama mahkum olmuştu.

Listedeki kişiler  arasında militarist bir grup olan Gama İslamiye üyeleri de  var. Gama İslamiye Mısır’da 1990’larda çeşitli terör olaylarının faili olarak biliniyor.  Söz konusu grup 2000’lerde silahlı mücadeleden vazgeçtiğini açıklamıştı.  1981’de İsrail ile barış yaptığı için Mısır Cumhurbaşkanı  Enver Sedat’ı öldüren suikastçı da Gama İslamiye üyesiydi.