Comey: “Trump beni Rusya yüzünden kovdu”

ABD’de Başkan Trump ile eski FBI Başkanı arasındaki sürtüşme dün James Comey’in Senato Araştırma Komisyonuna üç saat ifade vermesi ile yeni bir boyut kazandı.

Dünya
9 Haziran 2017 Cuma

FBI’ın eski Başkanı komisyona, Trump’ın kendisini seçimlerdeki Rus müdahalesi araştırmasına engel olmak için kovduğunu belirtirken, Trump’ın Danışmanı ve Avukatı Marc Kasowitz, basına Comey’in doğruyu söylemediğini açıkladı.

Üç saat süren toplantıda Comey’in Başkan Trump hakkındaki  iddialarını çok sert kelimelerle dile getirmesi Amerikan basını tarafından ikilinin karşılıklı güven duygularının çok önceden  yitirilmiş olması olarak yorumlandı.

Dilini sertleştiren Comey, bir ara Trump yönetimi altında FBI’ın bağımsızlığının kaybolduğunu belirtmekten bile kaçınmadı.

Comey, konuşmasında seçimlerde Rusya müdahalesi soruşturmasının iptal edilmesi talebini bizzat Başkan’dan gelen kibar  bir emir olarak yorumladığını belirtti.

Comey’in sözleri şöyle idi: “Benim yargıma göre, kovulmamın sebebi Rusya soruşturması.”

Comey ayrıca, kovulması ile ilgili soruşturmayı yürüten ve   ‘adalete engel olmak’ suç fiili kapsamında araştıran  Robert Mueller yönetimindeki komisyonun samimiyetine inandığını belirtti, ancak sonuç konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Trump’ın Danışmanı ve Avukatı Marc Kasowitz ise basına, Comey’in çeşitli defalar Başkan’a gelerek herhangi bir soruşturma kapsamında olmadığını ifade ettiğini, Trump’ın da hiçbir şekilde Comey’e herhangi biri hakkında ‘soruşturmayı iptal et’ demediğini belirtti.