Danimarka Filistinlilere yardımı askıya aldı

Dünya
5 Haziran 2017 Pazartesi

Danimarka Filistinlilere yardım yapan bir sivil toplum örgütünün yardım fonunu askıya aldı ve toplanan bağışın barışçıl amaçlarla kullanılması konusunda bir soruşturma başlattı.

Dondurulan bağış miktarı, 8 milyon ABD doları tutarında. Bu bağışın toplama işlemi toplam Filistinlileri destekleyen 24 sivil toplum kuruluşu tarafından toplanmıştı.

Al-Bireh tabanlı İnsan Hakları ve Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Sekreterliği’nin organizasyonunu yaptığı, Danimarka’nın yanı sıra İsveç, İsviçre ve Hollanda’nın da yer aldığı konsorsiyum tarafından toplanan bağışların askıya alınması ile ilgili Danimarka Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayınladı.

Danimarka Dışişleri Başkanlığı ayrıca, bir kadın merkezi adına toplanan bağışı da, merkeze, 1978 yılında, İsrail’in Tel Aviv şehrinde bir taksi ve otobüse el koyarak yapılan terör saldırısında 38 kişinin ölümüne sebebiyet veren 11 kişilik Filistinli gruptan birisi olan Dalal Mughrabi’nin isminin verilmesi sebebiyle askıya aldı.

Yasal işlemlerin yanında Danimarka’nın İsrail Büyükelçisi olan Jesper Vahr’ın ülkesinin katılım payı olan 500 bin doları geri istediğini ifade eden tweet’i de dikkat çekti.

Danimarka Dışişleri bu konuda, yapılan bağışın merkezine yardım amaçlı olmadığını, bu bağışın farklı projeleri desteklemek amacıyla yapıldığının altını çizen açıklamaları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından takdir ile karşılandı.