İsrail askerlerine Arapça dersi

İsrail ordusu askerlerine Arapça öğretmek için yeni bir cep telefonu uygulamasını devreye soktu.

Dünya
7 Haziran 2017 Çarşamba

Bab Al Ta’am adlı mobil uygulama askerlere basit, “selam, nasılsınız, adınız soyadınız, tanıştığıma memnun oldum” gibi cümleleri İbraniceden Arapçaya çeviriyor, telaffuzlarını öğretiyor.

Filistin bölgelerinde güvenliği sağlayan Efraim Alayı’nın komutanı Albay Roi Şitrit tarafından geliştirilen mobil uygulamanın yerel halk ile  askerlerin iletişiminde kolaylık sağlayacağı öngörülüyor.

Askerler kontrol noktalarında veya herhangi bir şüpheliyi göz altına aldıklarında az da olsa birkaç kelime Arapça konuştuklarında yerel halktan daha az tepki alıyorlar. 

Albay Şitrit, Yedioth Aharonot gazetesine gelişmesinde katkıda bulunduğu mobil uygulama için şunları belirtti: “Askerler devamlı Filistinli siviller ile muhataplar, dolayısı ile halkın ihtiyaçlarına daha duyarlı olmak  açısından Arapça lisanını ve kültürünü öğrenmeleri önem taşıyor.” 

Kurulduğundan bu yana  İsrail’de Arapça İngilizcenin yanında okullarda öğretiliyordu. Ancak son yıllarda Arapça öğreten okulların sayısı gittikçe azaldı. İsrail’de halen birçok trafik levhası İngilizce ve Arapça da yönleri gösteriyor, Arapça TV kanalları, radyolar yayın yapıyor.