Yeni geri dönüşüm tesisi, Tel Aviv’in çöpünü yakıta dönüştürüyor

İsrailli şirketlerden oluşan bir konsorsiyum, yılda yarım milyon ton çöpü yakıta dönüştürecek yeni bir geri dönüşüm tesisi açtı.

Ekonomi
7 Haziran 2017 Çarşamba

İsrail’in en geniş tesisi ve türünün dünyadaki en büyükleriden biri olan 110 milyon dolarlık tesiste her gün 1.500 ton evsel atık işlenecek. Bu miktar Tel Aviv bölgesinin çöplerinin yaklaşık yüzde 50’si demek.

Yakıta dönüştürülecek çöpler, ‘Atıktan Türetilmiş Yakıtlar’ (ATY) denen bir teknoloji kullanılarak yakındaki bir çimento fabrikasına güç sağlamak için kullanılacak.

“Sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı”

ATY, Tel Aviv’in dışındaki modern tesiste katı atıktan üretiliyor ve çimento sektörünün kullandığı fosil yakıtlardan bir kısmının yerine geçebiliyor. Atıklar, örneğin dev mıknatısların metalleri çekmesi ve çöplerin değişik ebatlardaki deliklere boyutlarına göre dağıtılması gibi farklı teknikler kullanılarak ayrılıyor.

Sonuçta, İsrail’deki Nesher çimento fabrikasını çalıştırmak için gereken enerjinin yüzde 20’sini (günde yaklaşık 500 ton yakıt) sağlayan homojen bir madde elde ediliyor. Bu yenilikçi çevre projesinin ardındaki şirketler Nesher Israel Cement Enterprises, Veridis Environment ve Hiriya Recycling Park.

Tel Aviv Belediye Başkan Yardımcısı Doron Saphir’e göre, “Çöpü yakıta dönüştürerek doğanın kaynaklarını korumak, sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı.”

Orta Doğu’daki en yenilikçi çevre projelerinden biri

Tesis, dev Hiriya çöplüğünün yerine inşa edilen ve İsrail’in en büyük ekoparkı olan Ariel Sharon Park’ın bir parçası. Eskiden İsrail’in en büyük çöp sahası olan arazi, üç yıl önce dev bir çöp dağını yaklaşık 810 hektarlık (New York’taki Central Park’ın üç katı büyüklüğünde) bir ekolojik parka dönüştüren büyük bir değişiklik geçirdi. Ariel Sharon Park, Ortadoğu’nun en büyük ve en yenilikçi çevre projelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Parkta geri dönüşüm istasyonları, yürüyüş ve bisiklet parkurları, göletler ve ekstrem spor aktiviteleri yapılabilen sahalar bulunuyor. Burası yakında İsrail’in en büyük konser mekânlarından olacak 50 bin kişilik bir amfi-tiyatroya da ev sahipliği yapacak.

Parkta ATY tesisine ek olarak geri dönüşüm merkezi ve aktarma istasyonu da bulunuyor. Her gün yaklaşık 800 çöp kamyonu geri dönüşüm istasyonuna 3.000 ton evsel atık ve bahçe budama atığı boşaltıyor; buna ek olarak 400 araç da bölgedeki 18 yerel belediyeden yaklaşık 1.500 ton inşaat atığı getiriyor.

Fakat eskiden “kokuşmuş tepe” olarak bilinen Hiriya Dağı büyük gelişme kaydetmiş olsa da henüz tamamlanmadı. Park 2020’ye kadar genişlemeye devam edecek. Birçok dinlence olanağı ve turistik mekan da yolda.

Kaynak: NoCamels