BM’den kadın merkezine teröristin adını veren Filistin Yönetimine eleştiri

1978 yılındaki Kıyı Şeridi Katliamının lideri ve 38 kişinin ölümünden sorumlu Dalal Mughrabi’nin adının Batı Şeria’daki kadın merkezine verilmesini kınayan Norveç’e, Birleşmiş Milletler de katıldı.

Dünya
7 Haziran 2017 Çarşamba

 

Konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri António Guterres adına bir temsilcinin yaptığı açıklamada, “Terörizmin ve hain saldırılar düzenleyen teröristlerin yüceltilmesi, hangi şartlar altında olursa olsun kabul edilemez bir durumdur. BM sayısız kereler, barışın önündeki en büyük engel olarak gördüğü, şiddete ve nefrete tahriki sona erdirme çağrısında bulunmuştur” dendi.

Birleşmiş Milletler’den yapılan bu açıklama, Salı günü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump’ın, şiddetin hoş görüldüğü, desteklendiği veya ödüllendirildiği bir çevrede barışın hiçbir zaman gerçekleşemeyeceği sözleriyle birbirini destekler şekilde paylaşıldı.

Cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda çalışmalar yürüten bir organizasyon olan ‘BM Kadın’ın logosu, Norveç’in Filistin Yönetimi ile ilgili bürosunun logosu ile birlikte Batı Şeria’da bulunan Burka köyünde açılan ve Mughrabi’nin adı verilen kadın merkezinin girişindeki tabelaya yerleştirildi.

El Fetih terörist grubuna ait bir hücrenin liderliğini yapan Mughrabi, tekneyle Lübnan’dan hareket ederek Kibbutz Ma’agan Michael’e yanaşan ve aralarında 13’ü çocuk, 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kaçırılması olayının da bulunduğu pek çok terörist saldırının sorumlusu olan grupta bulunuyordu.

BM İLİŞİĞİNİ KESTİ

Daha sonra Guter-res’in temsilcisinin yayınladığı bildiride, BM’nin merkeze verilen rahatsız edici isim öğrenildiği andan itibaren merkezle ilişiğini kestiği ve gelecekte böyle olayların yaşanmaması için çeşitli önlemlerin alınacağı söylendi. İsrail bir teröristin adı verilen bir merkeze destek verilmesi konusunda açıklama istemiş ve BM’nin bunun tekrarlanmamasını sağlamak için acilen harekete geçmesini talep etmişti.

Bildiride BM’in merkezdeki ‘BM KADIN’ logosunun acilen kaldırılmasını istediği ve BM merkezle ilişkisini kestikten sonra bu ismin verildiğinin açıklanması da istendi.

Cuma günü, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, merkeze Mughrabi’nin adının verilmesini kınayarak Filistin Yönetiminden Norveç’in merkeze yaptığı yardımı geri ödemesini istemişti.

Konuyla ilgili yorum yapan yetkili bir diplomatın sözlerine göre, Donald Trump ABD Başkanı olduğundan ve Antonio Guterres de Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevine geldiğinden beri, Filistinlilerin teröristleri aklamaya yönelik hareketlerine duyulan hoşgörüsünde azalma görülüyor