İsrail, Batı Şeria’da Filistin Yönetimine yeni haklar sağlayabilir

Filistin Haber Ajansının haberine göre İsrail, Filistin Yönetimine (FÖY) Batı Şeria’da daha fazla inşaat ve imar yetkisi vermeyi kabul etti.

Dünya
7 Haziran 2017 Çarşamba

Oslo Anlaşmasına göre Batı Şeria, üç ayrı yetki bölgesine bölünmüştü. Batı Şeria’nın yüzde 60’ını oluşturan C bölgesi tamamen İsrail’in kontrolünde bırakıldı ve İsrailliler bu bölgelere yerleşti. Batı Şeria’nın yüzde 22sini oluşturan B bölgesi FÖY’ün yönetimine verilirken, güvenlik sağlama ve asker bulundurma yetkisi İsrail’de kaldı. Son olarak bölgenin yüzde 18’ine tekabül eden A bölgesinde ise FÖY tam yetkiye sahipti.

Söz konusu haber, FÖY Başbakanı Rami Hamdallah ile İsrailli Maliye Bakanı Moşe Kahlon arasında geçtiğimiz hafta gerçekleşen toplantı sonrasında geldi. Habere göre Kahlon C bölgesinde ekonomik teşvik olarak FÖY’e inşaat ve imar yapma yetkisi verdi. Ayrıca gerekli ruhsata ve tapuya sahip olmayan Filistinli binaların İsrail tarafından yıkımına da son verileceği belirtildi.

Öte yandan İsrail’de herhangi bir resmi kaynaktan bu haberle ilgili bir doğrulama gelmedi. Kahlon’un mensubu olduğu Kulanu Partisinden yapılan açıklamada ise FÖY ile İsrail Maliye Bakanı arasında yapılan tüm görüşmelerden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun haberdar olduğu bildirildi.