Paris Anlaşmasına Bloomberg’den 15 milyon dolar

Yahudi asıllı milyarder hayırsever Michael Bloomberg, ABD Başkanı Trump’ın Paris Anlaşmasından çekilmesinin ardından faturayı üstleneceğini açıkladı.

Kültür
7 Haziran 2017 Çarşamba

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘kötü bir anlaşma’ olduğunu belirterek çekildiği Paris İklim Değişikliği Anlaşmasında ortaya çıkan finansal boşluğu Bloomberg Philanthropies (Bloomberg Yardım Vakfı) dolduracak.

Vakfın Sözcüsü Carl Pope, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) operasyonlarına destek olmak için ABD’nin payı olan 15 milyon dolar bağışlanacağını açıkladı.

Geçen perşembe yaptığı konuşmasında Trump, BM’nin ülkelerin temiz enerji teknolojisi kullanmalarını teşvik etmek için oluşturduğu Yeşil İklim Fonuna yaptıkları yardımın Amerikan halkına ‘gaddarlık’ olduğunu belirtmişti.

50 milyar dolarlık bir servete sahip New York eski Belediye Başkanı Bloomberg Twitter’da, “Dünya, iklim değişikliğine karşı hükümetleri bekleyecek değil” yazdı.

UNFCCC İcra Direktörü Patricia Espinosa Bloomberg’in finansal yardımının öneminin altını çizerek, “Paris Anlaşmasını tam olarak yerine getirmek, sera gazı emisyonlarının azaltıldığı ve güvenli bir gelecek sağlamak için tüm aktörlerin birlikte çalışma isteklerini teyit etmeleri gerekiyor” dedi. Anlaşma, fosil yakıtlarının kullanımının sınırlandırılmasıyla küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için ülkelerin çaba göstermesini öngörüyor.

Bloomberg Vakfı çevresel konularla uzun zamandır ilgileniyor. Clean Energy Initiative (Temiz Enerji Girişimi) kömür santrallerinin kapatılması için fon ayırıyor. Bloomberg’in hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti ile yakınlığı bulunuyor. Kendisini şu anda bağımsız olarak tanımlayan Bloomberg’in aynı zamanda kendi adıyla medya ve finansal yazılım şirketleri bulunuyor.