RadIohead’den BDS’ye sert çıkış

Dünyaca ünlü rock grubu Radiohead’in solisti Thom Yorke, temmuzda Tel Aviv’de verecekleri konseri iptal etmelerini isteyen BDS hareketine sert tepki verdi. Yorke, ahlaki kararları kendilerinin verebileceklerini dile getirdi.

Dünya
7 Haziran 2017 Çarşamba

İsrail’de Temmuz ayında gerçekleşecek Radiohead konserinin iptali çağrısında bulunan BDS’e (İsrail’e karşı Boykot, Yatırımları Durdurma ve Yaptırım Harereketi) grubun solisti Thom Yorke’den yanıt geldi. Rolling Stone dergisine verdiği röportajda Yorke, “Dürüst olacağım, bu çağrı beni çok sinirlendiriyor. Biz dahil olmak üzere BDS hareketi ile aynı fikirde olmayan sayısız insan var. J.K. Rowling, Noam Chomsky’nin de katılmadığı gibi ben de kültürel yasaklara katılmıyorum” dedi.

Geçen Nisan ayında içlerinde Desmond Tutu, oyuncu Miriam Margolyes ve senarist Eve Ensler’in de imzaları bulunan BDS’nin açık mektubunda Radiohead’den Tel Aviv konserinin iptali talep edilmiş, “İsrail’de çalarak Filistinli halka apartheid sistemi uygulayan bir devlette çalmış olacaksınız, Tibetlilerin özgürlüğü için kampanya yürütürken aynısını bizim için yapma talebimizi neden reddediyorsunuz?” yazılmıştı.

Yorke, BDS’nin kendileriyle girmeye çalıştığı diyaloğun siyahla beyaz olduğunu ve bu bakış açısına katılmadığını, ahlaki kararları kendileri verebilecek sanatçılar olduklarını belirtti. Yorke aynı zamanda Arap Yahudisi eşi olan grubun gitaristi Jonny Greenwood için bu durumun ağır olduğunu ekledi. Dayatmacı ve bölücü olduğunu düşündüğü BDS gibi hareketlerin sonucunun Trump, Netanyahu, Theresa May gibi siyasetçilerin başa gelmesi olduğunu ekledi.