53 genç kızın yetişkinliğe ilk adımı

Annette Bat-Mitsva Kulübünün 2016-2017 dönemi kızlarının toplu Bat-Mitsva törenleri, 4 Haziran Pazar günü Neve Şalom Sinagogunda yapıldı.

Toplum
7 Haziran 2017 Çarşamba

Bu yıl on birincisi düzenlenen bu törene bir yıl boyunca kulübe devam eden Bat- Mitsva çağındaki 53 genç kız katıldı.

Etkinlik, gençlerin yıl boyunca yaptıkları çalışmaları gösteren bir video klipin gösterimi ile başladı. Kızlar, Cenk Rofe ve İzzet Bana yönetimindeki Estreyikas d’Estambol tarafından söylenen ‘Boi Kala’ şarkısı ile babalarının kollarında sinagoga girip yerlerini aldı. Bat-Mitsva duasını İbranice ve Türkçe olarak okumalarının ardından Hahambaşı Rav İsak Haleva bir konuşma gerçekleştirdi. Tora’nın verilişi sırasında halkın çocukları garanti olarak göstermesi üzerine Tanrı’nın Tora’yı İsrail halkına verdiğini ve kızların geleceğin anneleri olarak gelenekleri aktarmadaki sorumluluklarını hatırlatarak hayır dualarını verdi.

Kızlar giriş konuşmalarının ardından yıl boyunca onları eğiten öğretmenleri Reysi Haleva, Vanessa Kaston, Sendi Behar, Rayka Zavaro, Lara Tavaşi ve Betül Yohay’a ve tüm sene yanlarında olan Bat-Mitsva Kulübü sorumluları Psikolog Romina Yeroham ile başöğretmenleri Linda Güner’e teşekkür ederek çiçeklerini verdiler.

Bilgelerin özlü sözlerinin paylaşıldığı mum töreni sırasında kulübe adı verilen, 2003 terörist saldırısında hayatını kaybeden Annette Rubenstein Talu da anıldı. Gençler ardından, yıl boyunca aralarında topladıkları tsedakayı Or Yom’a verdiler.  Or Yom adına bağışı alan Moiz Romano kulübün Or Yom’a yaptıkları ziyaretten dolayı da teşekkür etti. Tören sırasında Yeruşalayim Şel Zaav, Evenu Şalom, Şalom Alehem, Toda ve Tefila şarkılarını coşkuyla söyleyen kızlar kendilerini hazırlayan UÖMO müzik öğretmeni Tutkum Alkan’a çiçek vererek teşekkürlerini sundular.

Bat-Mitsva Kulübü velilerinden Karen Kohen ve ardından Edit Çeliktaş, duygularını paylaştıkları bir konuşma yaparak toplumun geleceği olan kızları kutladılar.

Sene içindeki katılım ve performans değerlendirmelerine göre başarılı olan kızlara ödülleri verildi. Hegkom Başkanı Ester Asa bu törenin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek kızlara Mazal Tov dileklerinde bulundu ve Tora eğitiminin ömür boyu sürdüğüne değinerek bu konuda kendilerini geliştirmeye devam etmelerini istedi. Tören, Hahambaşı Rav Haleva’nın kızlara diplomalarını ve hediye edilen kitapları dağıtması ile sona erdi.

Neve Şalom Kültür Merkezine inen kızlar, aileleri ile birlikte La Casa Catering’in hazırladığı kokteyle katıldılar. Duygu dolu geçen bir tören daha ailelerin ve kızların yaşadığı mutlulukla sona erdi.