Suudi Arabistan: Katar, Hamas’ı desteklemekten vazgeçmeli

Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen Suudi Arabistan, salı günü yaptığı açıklamada, Katar’ın, Müslüman Kardeşler ve Hamas’ı destekleyerek, Mısır ve Filistin halklarını zor duruma düşürdüğünü belirtti.

Dünya
7 Haziran 2017 Çarşamba

Suudi Dışişleri Bakanlığı Paris Temsilcisi  Adel al-Jubeir, Katar’ın ikili ilişkilerindeki krizi çözmek için derhal Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi  gruplarla verdiği desteği kesmesi gerektiğini ifade etti.   

Jubeir şunları belirtti: “Artık yeter, sabrımız tükendi. Katar ile diplomatik ilişkileri askıya alarak bu konuda kararlığımızı gösterdik. Kimse Katar’a zarar vermek istemiyor. Ancak Katar bir karar vermeli, hangi yönde olduğunu göstermeli.

Umarım uygulanan söz konusu yaptırımların Katar’a olan ekonomik maliyeti, yöneticileri  doğru yolu seçmeye ikna eder ve Hamas ile Müslüman Kardeşleri desteklemekten vazgeçerler.”   

Suudi Arabistan liderliğinde altı Arap ülkesi Katar ile sadece diplomatik ilişkileri askıya almadılar, halihazırda tüm ticaret ve taşıma anlaşmaları da askıya alındı. Örneğin Katar Hava Yolları, Suudi hava sahasını ve limanlarını kullanamayacağı için ekstra bir maliyete katlanmak zorunda.