Arap ülkeleri İsrailli oyuncunun filmini yasaklıyor

İsrailli süper star Gal Gadot’nun oynadığı ‘Wonder Woman’ filmini Lübnan’dan sonra Ürdün de yasaklamayı tartışıyor.

Dünya
6 Haziran 2017 Salı

Lübnan’da önce izin verilen, ardından yasaklanan ‘Wonder Woman’ filmi için bir açıklama yapan Ürdün Haberleşme Komisyonu Başkanı Muhammad Qutaishat, filmi izleyeceklerini ve  ülkedeki kanunlara karşı bir durum olup olmadığını araştıracaklarını belirtti.

Qutaishat, filmin şimdiden Amman’da bazı salonlarda gösterildiğine dair dedikodular üzerine de şunları ifade etti: “Haşemi Krallığında gösterilecek her filmin bizim onayımızdan geçmesi gerekir. İzinsiz filmi oynatanlar hakkında gereken işlem yapılacaktır.”

Hem Lübnan’da hem de Ürdün’de bazı kesimlerin filme karşı çıkmasının sebebi, İsrailli oyuncu Gal Gadot’nun İsrail ordusunun eski bir askeri olması.  Her iki ülkede de İsrail’e karşı olan gruplar ‘İsrail’in Filistin’i işgal ettiği’ iddiasını öne sürüyor ve Gal Gadot’u iddia edilen bu işgali desteklemekle itham ediyor.  Ürdün’de İsrail ile normalleşmeye karşı olan bir grup  halkı filmi boykot etmeye çağırdı. Grubun basın açıklamasında yer alan ifadelerde, ‘filmi boykot etmeyenlerin Siyonistlerin uşağı olacağı’ gibi ifadeler var.

İsrail 23 yıl önce Ürdün’le barış yapmış olmasına ve o günden bugüne sınırlarda en ufak bir değişiklik-problem yaşanmamasına rağmen, Ürdün halkının İsrail ve Yahudiliğe olan karşıtlığı dikkat çekiyor.