BM Genel Sekreteri iki devletli çözüm çağrısı yaptı

Altı Gün Savaşı’nın 50. yıldönümü dolayısı ile bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’i eleştirdi ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının hem İsrail hem de Filistinliler için olumlu sonuçları olacağını belirtti.

Dünya
6 Haziran 2017 Salı

Geçen 50 yılda İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’ya yaptığı askeri müdahaleleri de eleştiren Guterres, açıklamasında Altı Gün Savaşı’nın bugünkü Filistin-İsrail çatışmasının sebebi olduğunu iddia etti.

Gutteres şunları belirtti: “İsrail’in Filistin bölgelerindeki askeri varlığı hem Filistin halkı  hem de İsrail halkı için tehdit oluşturmakta.  En kısa zamanda BM kararları ve uluslararası kanunlar doğrultusunda  bir Filistin devleti kurulması için ikili-doğrudan görüşmelere başlamak gerekir.”  Guterres’in sözleri anında Yahudi Kuruluşu ADL, (İftira ve İnkar ile Mücadele Birliği) tarafından kınandı. ADL basına yaptığı  açıklamada Guterres’in yorumunun savaşın sonucuna odaklandığını ancak savaşın neden çıktığını ve zamanın şartlarını görmezden geldiğini belirtti. 

ADL Başkanı Jonathan Greenblatt şunları dile getirdi: “Guterres’in bir an evvel ikili görüşmeler dönülmesi konusunda belirttiklerini destekliyoruz. Ancak savaşın yarattığı durumu kabaca yorumlayıp zamanın şartlarını hesaba katmamak büyük  yanlış anlamalara yol açmakta, gerçekleri çarpıtmaktadır.”