Theresa May: “Bu şeytani ideoloji İslam değil”

İngiltere’de yedi kişinin öldüğü saldırı sonrası bir konuşma yapan İngiltere Başbakanı Theresa May dünyada şiddeti felsefe edinmiş radikal İslami teröristlerin gerçek İslam felsefesini değiştirdiklerini belirtti.

Dünya
5 Haziran 2017 Pazartesi

Başbakan May terörle savaşta bazı prensiplerin değişmesi gerektiğini, demokrasi adına potansiyel teröristleri koruyan bazı yasalarda değişiklikler yapılması gerektiğini  de ifade etti.

İngiliz Başbakanı konuşmasında, özellikle internette yayılan nefret söylemi ve bölücülüğe savaş açılacağını, bu konuda sanal dünyaya altyapı sağlayan büyük şirketlere baskı yapılacağını belirtti.

Terör saldırılarının  her zaman organize şebekelerin işi olmadığını, internette radikalleşen potansiyel teröristlerin yalnız kurt olarak son derece tehlikeli olduklarının altını çizen May sözlerine şöyle devam etti:

“Hali hazır yöntemlerle böyle bir tehditle baş edemeyiz. Bazı şeyler değişmeli. İster organize, ister yalnız kurt saldırıları olsun tüm bu terörün ortak bir noktası var. Bu ortak nokta faillerin hepsinin güya İslam felsefesi adı altında şeytani bir ideolojiye sahip olmaları, toplumu ayrılıkçılığa mezhep kavgasına yönlendirmeleri. Bu şeytani ideoloji tüm Batı ahlâk değerlerini yok saymakta, nefreti beslemekte. İslam bu değildir. İslam’ın Batı değerleri ile uyuşmadığını söylem haline getirmiş bu şeytani felsefe  İslam değildir, yozlaşmış bir düşüncedir.”

May konuşmasında ayrıca  terör ile savaşta  polis prosedürlerinde  değişikler yapılacağını  belirtti. İngiltere’de  göz altına alma süresi ve şartlarında değişiklikler söz konusu. Bu şekilde güvenlik güçleri potansiyel teröristleri daha önceden belirlemeyi hedef alıyor.

Seçimlerin planlandığı gibi perşembe günü yapılacağını belirten İngiliz Başbakanı, terörün  İngiliz demokratik sisteminin çalışmasına engel olamayacağını ifade etti.

May sözlerini şöyle tamamladı: “Her zaman olduğu gibi teröre karşı tepkimiz, bir araya gelmek, birlik olmak ve düşmanı yenmek olacaktır.”