ABD Elçiliğinin Kudüs’e taşınması yine ertelendi

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz perşembe günü imzaladığı bir kararname ile ABD Elçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını geçici olarak askıya aldı.

Dünya
2 Haziran 2017 Cuma

Kararnameye göre altı ay daha taşınma işlemleri askıya alınmış oldu.  

Karar İsrail tarafını bir kez daha sükûtu hayale uğratırken, Ürdün, Başkan Trump’ın hareketini memnuniyetle karşıladı.  

Başbakan Binyamin Netanyahu basına yaptığı açıklamada,  “ABD dahil tüm yabancı ülkelerin büyükelçilikleri ebedi başkentimiz Kudüs’te olmalıdır. İsrail’in Kudüs konusundaki tutumu her zaman tutarlı olmuştur.  Elçilikleri Kudüs’ün dışında tutmak, bizi barıştan uzaklaştırdığı gibi,  Filistinlilerin ‘Kudüs’ün Yahudi ülkesi ile hiçbir ilişkisi yoktur’ fantezisini  de beslemektedir. Her ne kadar bu seferki erteleme kararından dolayı sükûtu hayale uğramış olsak da, Başkan Trump’ın erteleme kararı dolayısı ile yaptığı açıklamadaki dostluk mesajını memnuniyetle karşılıyor, gelecekte elçiliği taşımakla ilgili kararlılığının fiiliyata dönüşmesini umuyoruz.” dedi. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, hiç kimsenin elçiliğin taşınmasının ertelenmesi kararının Trump’ın, İsrail’e verdiği desteği azaltması gibi yorumlamaması gerektiği ifade edildi.  Trump’ın bu kararı barış görüşmelerinin başarılı olması şansını arttırmak için verdiği belirtildi. 

ABD Kongresi 23 Ekim 1995 yılında aldığı bir kararla  ABD Elçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kanunlaştırmıştı. Ancak politik nedenlerle her defasında Başkan’ın imzaladığı geçici bir kararname ile taşınma işlemi erteleniyor.