BDS ve İran anlaşmasına aynı kaynaktan mali destek

Rockefeller Kardeşler Vakfının İsrail’e boykot çağrısı yapan BDS ve İran ile nükleer anlaşmayı destekleyen gruplara büyük hibeler verdiği belirtildi.

Dünya
1 Haziran 2017 Perşembe

Konuyu gündeme getiren, Tablet Magazine için kaleme aldığı haberde detayları veren Gazeteci Armin Rosen oldu.

David Rockefeller ve dört kardeşi tarafından kurulan vakıf ABD’nin en ünlü aile vakıflarından biri. Vakıf Başkanı Stephen Heintz liderliğindeki vakıf 2011 yılında Afganistan, ABD-İran ilişkisi ve İsrail-Filistin çatışması üstüne barışçı programlara odaklanmaya karar verdi. O zamandan beri de en çok etki gösterebileceğini düşündüğü gruplara fon yardımı yapıyor.

Vakıf, 2015 yılında Barış için Yahudi Sesi-Jewish Voice for Peace adlı İsrail boykotu çağrısı yapan gruba 140 bin dolar bağış sağladı. Rosen haberinde, vakfın senelik dağıttığı 33 milyon dolarlık fonun en az 880 bin dolarının İsrail’i boykot çağrısı yapan gruplara yapıldığını açıkladı.

Vakıf Başkanı Heintz’ın Rosen’e verdiği açıklamada, “Biz bu grupları İsrail’e boykot amaçlı çalıştıkları için desteklemiyoruz. Bu tip ekonomik adımlar, bu grupların yaptıkları tek şey değil” dedi. Fakat Rosen konuyla ilgili tespitinde, vakfın bu grupların hepsini desteklemeye devam ettiğini, bunun da vakfın grupların aktivitelerinden memnun kaldıklarının göstergesi olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Vakfın 2001 yılında başkanı seçildiğinden beri Heintz, ABD ve İran ile ilişkileri düzeltmeye yönelik ve bu kapsamda son nükleer anlaşmasını destekleyen bir rol üstlendi.