ABD DIŞİŞLERİ BAKANI: Trump, İsrail ve Filistinlilere büyük baskı yapıyor

Dünya
31 Mayıs 2017 Çarşamba

ABD Başkanı Trump’ın ilk yurtdışı gezisine eşlik eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Roma’da verdiği bir demeçte, Trump’ın barış görüşmelerini yeniden başlatmak için İsrail ve Filistinlilere büyük baskı yaptığını belirtti. Tillerson, “Başkan, bu görüşmelere ciddi bir şekilde yaklaşmaları ve ödün vermeleri gerektiğini anlamaları için her iki tarafı da güçlü bir şekilde teşvik etti” dedi. Trump Roma’dan hemen önce İsrail’i ve Filistinli bölgeleri ziyaret etmişti.

Tillerson, “Herkes ödün vermeli. Bu yüzden, Başkan görüşmeler için masa başına geçmeleri konusunda her iki tarafa da büyük baskı yaptı. Bunu birçok kez tekrarladı” ifadelerini kullandı.

Tillerson verdiği demeçte ayrıca, “İsraillilerle Filistinliler arasındaki barış çıkmazını çözersek, tüm Ortadoğu bölgesinde barışa engel olan sorunları çözmeye başlarız” dedi. Tillerson’ın iki konu hakkında kurduğu bu bağlantıyı Netanyahu da daha önce dile getirmiş ancak reddedilmişti.

Geçtiğimiz salı günü Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la gerçekleştirdiği toplantının görüşme notlarını açıkladı. Açıklamada, “Abbas İsrail’le hemen görüşmelere başlamaya hazır olduğunu ifade etti” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklama Trump’ın Abbas’a Filistinlerin şiddete teşvik edilmesi sorununa çözüm bulması konusunda baskı yaptığını açıkça ortaya koydu. Bu talep Netanyahu’dan gelmişti. Trump ayrıca toplantıda Filistin Yönetiminin İsraillilere saldırırken öldürülen ya da İsraillilere saldırdıkları için hapiste olan Filistinlilerin ailelerine yaptığı maddi yardım konusunu da özellikle gündeme getirdi.

Trump, İsrailliler ve Filistinliler tarafından çok sıcak karşılandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gezisi sırasında Trump’ı önceki Başkan Barack Obama’ya tercih ettiğini açıkça gösterdi.