İsrail kabinesi, Batı Duvarı Tünellerinde buluştu

İsrail Bakanlar Kurulu, Kudüs’ün birleşmesinin 50. yıldönümünü münasebetiyle haftalık toplantısını, Batı Duvarı tünellerinde gerçekleştirdi.

Dünya
31 Mayıs 2017 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalık kabine toplantısının açılışında, “Kral Şlomo ilk Bet-Amiktaş’ı burada inşa etti. Bu yerde Babil sürgünü sonrası ikinci Bet-Amiktaş inşa edildi ve ikinci tapınağın yıkılmasından sonra nesiller boyunca burası halkımızın özleminin odak noktası oldu. Binlerce yıl geçti, İsrail halkı topraklarına geri döndü ve ulusunu kurdu” dedi.

Görüşme sırasında bakanlar kurulu, engelli insanların, kutsal bölgeye daha rahat erişebilmesi için Kudüs’teki Yahudi Mahallesinden Batı Duvarına bir asansör inşa etme planını onayladı. Kabine ayrıca, şehir merkezinden, Eski Şehir’deki Batı Duvarı yakınlarında bulunan Gübre Kapısına bir teleferik inşasını onayladı. Asansör ve asansöre ulaşım amaçlı yayalar için yapılacak tünelin inşası 14 milyon dolara mal olacak.

Kabine ayrıca, Eski Şehir’in çevresini geliştirmek ve şehrin doğusu da dahil olmak üzere Kudüs’teki sağlık, kültür, sosyal yardım ve eğitim hizmetlerini iyileştirmek için beş yıllık bir bütçe onayladı.

1966 yılında ABD’de kurulan, engelli insanların topluma dahil edilmesi ve İsrail’de ABD Yahudi cemaati ile ilgili eğitim konularına odaklanan Ruderman Family Foundation, İsrail kabinesinin asansörü inşa etme ve Batı Duvarını engelli insanlar için daha erişilebilir hale getirme kararını övdü.