Türkiye-İsrail girişim paneli

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün rekabet gücünü belirleyen en önemli unsurlardan olan ileri teknoloji işbirliği için Türkiye ve İsrail iş dünyasını bir araya getirdi.

Dünya
25 Mayıs 2017 Perşembe

 İSO ve  İsrail Başkonsolosluğunun  işbirliğiyle  gerçekleştirdiği ‘Teknoloji Geliştirmede İsrail Deneyimi ve İşbirliği Fırsatları’ konulu toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen ve iki ülkenin iş adamları  katıldı. 

Toplantıda AR-GE projeleri, teknopark ve inovasyon açısından dünyanın lider ülkeleri arasındaki olan İsrail ile Türkiye arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliği fırsatları ele alındı.

Açılışta bir konuşma yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, dünyanın siyasal ve ekonomik açılardan huzursuzluklarla dolu bir süreçten geçtiğini belirtti. Bahçıvan, ülkeler ve toplumlar arasında dostluk ve barışa giden yolda ekonomik, teknolojik ve bilimsel ilişkilerin çok önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekti.   Bahçıvan, yüzölçümü  küçük bir ülke olan ve zor bir siyasi coğrafyada bulunan İsrail’in, bu dezavantajlarını eğitim ve entelektüel kapasitesini artırarak kapattığını vurguladı.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Gayrisafi milli  hasılasının yüzde 7,3’ünü eğitime, yüzde 4,2’sini araştırma ve geliştirmeye aktaran İsrail, özellikle son 20 yıldır ‘start-up’lar ülkesi olarak adlandırılmakta ve global firmaların AR-GE merkezlerine, laboratuvarlarına ve araştırma birimlerine ev sahipliği yapmaktadır. Tüm bu yatırımların sonuçlarını somut başarılar ile taçlandıran İsrail, dünyada en çok patent başvurusu yapan kurumları bünyesinde barındırmakta, araştırma çıktılarını etkin bir şekilde ticarileştirebilmekte ve nihayetinde ihracatında yüzde 45 yüksek teknolojik ürün payı ile çok başarılı ülkelerin başında geliyor.”

Bahçıvan, bulunduğu coğrafyanın en önemli güçlerinden biri olan Türkiye’nin de küresel düzeyde rekabet gücüne sahip olduğunu ve istikrarlı bir şekilde büyümesiyle yenilikçilik ve AR-GE faaliyetlerine her geçen gün hız kazandırdığını ifade etti. 

Toplantıda söz alan İsrail İstanbul Başkonsolosu  Shai Cohen de    Türkiye’nin coğrafi konumu, altyapısı açısından İsrailli girişimcilere fırsatlar yaratan bir ülke olduğunu dile getirdi.  İsrail’in inovasyon  başarısını üniversiteler ile iş dünyası arasında geliştirdiği ilişkiye borçlu olduğunu belirten Cohen, ilk başta ortaya çıkabilen başarısızlığın bir utanç nedeni değil bir atlama taşı olduğunu vurguladı.   

Bahçıvan ve  Sofer

 

Daha sonra Teknoloji Geliştirmede İsrail Deneyimi başlıklı bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan’ın yaptığı panelde, İsrailli bir girişimci olan International Commercialization Alliance Başkanı ve NanoIsrael Kurucusu Nava Swersky Sofer, deneyimlerini paylaştı.   İsrail’i bir start up ulusu olarak tanımlayan Sofer,  günümüzde kullanılan pek çok internet teknolojinin İsrail’de keşfedildiğine değindi.

Sofer girişim sermayesi konusunda Amerika’nın  kişi başına 215 dolar harcarken İsrail’de bu rakamın 565 dolar olduğunu belirtti.