Trump İsrail’de

İsrail’e iner inmez havaalanında bir konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’da Arap liderlerle görüşmesinden sonra Ortadoğu barışı için çok umutlu olduğunu belirtti.

Dünya
22 Mayıs 2017 Pazartesi

ABD Başkanı Donald Trump ve ailesini taşıyan Air Force One uçağı İsrail´in Ben Gurion Havalimanı´na indi. Eşi Melania, kızı İvanka ve damadı Kushner ile Tel Aviv’e giden Trump’ı İsrail Devlet Başkanı Rivlin ve Başbakan Netanyahu karşıladı. 

İsrail’e iner inmez havaalanında  bir konuşma yapan  ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’da Arap liderlerle görüşmesinden sonra Ortadoğu barışı için çok umutlu olduğunu belirtti. 

 Trump, "Bölge ülkelerinin barış içinde olduğu yeni bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışmalıyız. Ortadoğu'ya barış getirmek ve terörizmden kurtulmak için bir şans var" ifadesini kullandı. 

Trump şöyle konuştu: “Önümüzde bu  bölgeye ve insanlarına  kalıcı barışı getirmek için büyük bir fırsat var. Terörizmi yeneceğiz ve gelecekte bu topraklarda barışı ve refahı sağlayacağız.” 

Havaalanındaki kısa konuşmasında barış için herkesin birlikte çalışması gerektiğinin altını çizen Trump, ABD’nin her zaman İsrail’in yanında yer alacağını bir kez daha ifade etmekten de çekinmedi.  Trump sözlerini şu ifade ile bitirdi: “İsrail’i seviyoruz, İsrail’e saygı duyuyoruz.  Birleşik Devletler halkı İsrail ile birliktedir.” 

ABD ve İsrail milli marşlarının çalındığı törende İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da kısa bir konuşma yaptı ve İsrail’in nihai amacının barış olduğunu belirtti. Netanyahu kalıcı barış yaptıkları ülkelere örnek olarak Mısır ve Ürdün’ü gösterdi, söz konusu ülkelerle İsrail’in yıllardır barış içinde yaşadığını ifade etti.   

Netanyahu Trump’ın İsrail’e gelmesini  İsrail – Arap ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak niteledi.  Trump’ın uçağının Riyad’dan direkt Tel Aviv’e geldiğini hatırlatan Netanyahu, "Umarım bir gün İsrail başbakanı da Tel Aviv'den Riyad'a uçabilir" dedi.