İsrail’in 69.yaşı Ankara’da da kutlandı

İsrail´in bağımsızlığının 69. yıl dönümü, İsrail´in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh´in ev sahipliğinde verilen resepsiyonla 16 Mayıs Salı akşamı kutlandı.

Dünya
17 Mayıs 2017 Çarşamba

Davete, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu ile Ankara'da görev yapan çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, diplomat ve gazeteci katıldı.

Davetin onur konuğu olarak söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, hükümet adına İsrail'in milli gününü tebrik ettiğini belirterek, "Malumunuz olduğu üzere, Musevilerle dostane işlerimiz beş asır öncesine, zulme uğrayıp yerlerinden edilen Musevilerin Sultan 2. Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına kabul edilmesine kadar gitmektedir. Bugün, İsrail'e Osmanlı topraklarından ve Türkiye topraklarından göç etmiş çok sayıda Musevi, bu müşterek geçmişin hatırasını yaşatmaya devam etmektedir." dedi.
Türkiye'nin yegane gayesinin bölgede huzur ve istikrar sağlanması olduğunu belirten Bakan Avcı, "Türkiye- İsrail ilişkilerinin de bu amaca hizmet etmesini temenni ediyorum. İsrail ile önümüzdeki dönemde özellikle enerji, kültür, turizm, ticaret, yüksek teknoloji gibi alanlarda işbirliğimizin gelişmesinin bölgedeki siyasi ortama da olumlu tesir edeceğini değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Bakan Avcı, konuşmasına Başbakan Binali Yıldırım'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yönelik tebrik mesajını da şöyle paylaştı: 
"Sayın Başbakan, İsrail'in milli gününü tebrik eder, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu görmekten memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Temennimiz, Türkiye- İsrail ilişkilerinin, Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanması yönündeki çabalara da katkı sağlamasıdır. Bu vesileyle, İsrail halkına esenlikler dilerim."

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Naeh de, davete katılımları için konuklara teşekkür ederek, "Burada birçok eski ve yeni dostu aramızda görmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.
Türkiye- İsrail ilişkilerinin yeniden büyükelçi seviyesine bu yıl yükseltildiğini hatırlatan Naeh, "Şahsen Ankara'ya dönmüş olmaktan mutluyum. Biz bu resepsiyonda sizleri ağırlarken, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Sayın Kemal Ökem de, Türkiye İhracatçılar Meclisi Delegasyonu için bir resepsiyona ev sahipliği yapıyor. Delegasyon, aralarında Türkiye'nin en büyük holding sahiplerinin ve CEO'larının da bulunduğu 130'dan fazla iş insanın katılımıyla, İsrailli muhataplarıyla ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için istişarelerde bulunmak amacıyla İsrail'de bulunuyor" diye konuştu.
İki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel bağlar kurmak ve geliştirmek için önünde yapması gereken birçok iş olduğunu belirten Naeh, Türkçe olarak "Bunun için ileriye bakıyoruz" dedi.