2. Dünya Savaşı’nın az bilinen kahramanları: HO FENG SHAN 

Fakirlik içerisinde, babasız büyüyen Ho Feng Shan, inanılmaz azmi ile diplomat oldu. Ho´nun diplomatken başardıkları ise tamamen şans eseri ortaya çıktı. Ho´nun kızı babasının ölüm ilanını yazarken, babasının Yahudi arkadaşlarını kurtarırken Gestapo´ya göğüs gerdiği hikâyeyi de ekledi. Bu hikâye Ho´nun kızına anlattığı tek savaş hikâyesiydi.

Dünya
15 Mayıs 2017 Pazartesi

Ali Jean Çorakçı - Strasbourg

 

 

Ho Feng Shan, 1938 - 1940 yılları arasında, Çin Hükümetinin Viyana'daki başkonsolosuydu. Ho, belki de 10 binlerce Yahudi'yi tek bir kalem hamlesiyle ölümden kurtardı. Yahudiler çaresiz bir şekilde Nazi işgali altındaki Avusturya'dan kaçmak için vize ararken o hükümet yetkililerin emirlerine karşı koyarak binlerce Yahudi'ye vize verdi.

Evrakların zamanla kaybolmasından dolayı Ho'nun kaç adet vize verdiği kesin olarak bilinmiyor. Fakat günümüze kadar ulaşmış bir vizenin üzerinde yazan seri numarasının 4000'e yakın olduğunu göz önünde bulundurursak binlerce vize verildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Nanjin Üniversitesinde bulunan ve uzmanlık alanı Yahudiler olan Prof. Xu Xin, Ho'nun 5000'in üzerinde Yahudi kurtardığını belirtiyor. Profesör şunu da ekliyor, "Daha da önemlisi Ho, Yahudileri kurtarmak için eylemde bulunan ilk diplomattı."

Birçok ülke Nazi yönetimini kızdırmamak için vize vermeyi reddederken Ho, tüm olumsuzluklara ve başına gelebileceklere rağmen Yahudilere kanat gerdi. Hatta Naziler konsolosluk binasına bir Yahudi’ye ait olduğu gerekçesiyle el koyduktan sonra Ho kendi parasıyla bölgede bir ofis açıp kurtarma eylemlerine devam etti.

Şangay vizesi haberi Yahudiler hızla yayılmıştı. Herkes vize için belgelerin gerekmediği Şangay'a kaçmanın fırsatını arıyordu. Sanki orası güvenli bir cennetti. Bu nedenle de diğer Yahudiler farklı yerlere geçerken 25 bin Yahudi Japonya işgalindeki Şangay'da kalmaya karar verdi.