Haredi partiler Tel Aviv’de Şabat kısıtlamalarını yeniden yürürlüğe koymaya söz verdi

Dünya
15 Mayıs 2017 Pazartesi

Yüksek Mahkemenin Tel Aviv’de Şabat’ta daha fazla ticari etkinliğe izin veren yönetmeliği onaylamasından yalnızca iki hafta sonra, ultra Ortodoks siyasi partiler karara karşı mücadele edeceklerini açıkladılar.

Haredi radyo istasyonu Kol Chai’da konuşan İsrail Sağlık Bakanı Yakov Litzman, Haredi milletvekillerinin Başbakan Binyamin Netanyahu ile makamında görüştüklerini ve konuyu tartıştıklarını belirtti. Litzman, “Bu konuda herhangi bir esnetmeye izin vermeyeceğimizi ve Tel Aviv’i de kapsayacak bir yasayı (Şabat’ta ticareti yasaklayan) çıkaracağımızı açık bir şekilde ifade ettik.” dedi.

Tel Aviv yönetmeliği 160’a yakın bakkal ve marketin Şabat’ta açık kalmasına izin veriyor. Söz konusu yönetmelik market ve bakkalların istisnasız yasaklanması ile ilgili bir önceki yönetmeliğin yerini alıyor. Bu yasak Şabat’ta açık olan satıcıların yalnızca para cezası alarak yönetmeliğin yaptırımlarından kurtulması nedeniyle eleştiriliyordu. Bu para cezasını ödeyen büyük süpermarketler yasağın hasarlarından bir nebze kurtulsa da küçük işletmeler büyük zarar görüyordu.

Adalet Bakanı Yardımcısı Elyakim Rubinstein konuyla ilgili olarak hükümetin ek oturum talebine yanıt vermesi için talimat verdi. Söz konusu talep eski yasağın korunmasını ve düzgün bir şekilde uygulanmasını isteyen küçük işletmelerden oluşan bir koalisyon tarafından yapıldı.