Lag BaOmer mumları bu sene Edirne Sinagogunda yakıldı

Her yıl geleneksel olarak Sirkeci Bet Avraam Sinagogu’nda yapılan Lag BaOmer kutlamaları bu sene 14 Mayıs’ta Edirne Sinagogu’nda gerçekleşti.

TUNA SAYLAĞ Toplum
17 Mayıs 2017 Çarşamba

Sirkeci Bet Avraam Sinagogu Vakfı, Edirne Sinagogundaki etkinlikler vesilesiyle 150 kadar yahid ve yakınını Lag BaOmer törenini gerçekleştirmek üzere Edirne’ye getirdi.

Aralarında Rav Yeuda Adoni, Rav İsak Peres, Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Aşkenaz Cemaati Başkanı Bünyamin Poluman, Türk Yahudi Toplumu Başkan Vekili Moris Levi ve birçok yahidin hazır bulunduğu dini tören, Sirkeci Bet Avraam Sinagogu Vakfı Başkanı Naim Civre’nin mekândaki tüm konukları selamladığı konuşmasıyla başladı. Edirne ve sinagogun Yahudi toplumu için olan öneminden söz eden ve burada kültürel etkinlikler düzenlemek için harcadığı çabadan dolayı Silvyo Ovadya’yı kutlayan Civre konuşmasına öyle devam etti: “Bugün burada olmamızın esas nedeni, Omer’in 33. gününde Sirkeci Bet Avraam Sinagogumuzun gelenekselleşmiş Lag BaOmer’ini sizlerle beraber kutlamaktır. Lag BaOmer, mutluluğun arttığı bir gündür. Omer döneminde yasak olan düğünler ve benzeri kutlamalar, bu günden itibaren yapılır” dedi.

Sinagogdaki kadınların Anneler Gününü de kutlayan Civre’nin ardından söz alan Silvyo Ovadya da kutlamaya ve etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek onları mekândaki İzzet Keribar ve arkadaşlarının ‘Kudüs-Yeruşalayim’ sergisini gezmeye davet etti.

Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Edirne Sinagogu ile ilgili olarak emeği en çok geçenlerden biri olan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren’e müteşekkir olduklarını söyledi. Yahidlere de, “Edirne’ye geldiğinizde mutlaka burayı ziyaret edin, sinagogumuzu ağlatmayın” dedi.

Daha sonra söz alan Hahambaşı Vekili Rav Yeuda Adoni, ilk önce sinagogu ayakta tutmak için gösterdikleri gayretten dolayı Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teşekkür etti. Sirkeci Sinagogunun kısaca tarihçesini anlatan Rav Adoni, konuklara Lag BaOmer’in bir sevgi günü olduğunu belirterek onları Ribi Şimon Bar Yohay’ın yaşamı ve önemi hakkında bilgilendirdi. 

Konuşmaların bitiminde, Lag BaOmer törenine geçilerek dualar eşliğinde mumlar yakıldı.

Tören sona erdikten sonra misafirler ünlü Selimiye Camisi’ni ve şehir merkezini gezme fırsatı buldular.