Trump, elçiliğin taşınmasının etkilerini düşünüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasındaki vaatlerden biri de ABD İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak olmuştu. Fakat bu konuda henüz bir girişim olmadı.

Dünya
17 Mayıs 2017 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson pazar günü ABD’de NBC kanalına verdiği 15 dakikalık röportajın sonlarına doğru konu ile ilgili bilgi verdi. Tillerson, Başkan’ın haklı olarak konuya dikkatle yaklaştığını, bölgedeki çeşitli tarafların görüşlerini dinlediğini ve böyle bir kararın Ortadoğu barış girişiminde yaratacağı etkileri ölçmeye çalıştığını belirtti. 

Tillerson, yakın zamanda Trump’ın İsrail-Filistin barış sürecine daha fazla çaba harcayacağını bildirdiği açıklamalara da dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı, İsrail’in söz konusu taşımanın barış sürecine faydalı mı yoksa köstek mi olacağı konusunda görüşünün de önem taşıdığını belirtti.

İsrail Başbakanlık Ofisi ise Tillerson’un yorumlarına cevap vermekte gecikmedi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada elçiliğin taşınmasının barış sürecine zarar vermeyeceğini, tersine katkısı olacağını belirtti. İsrail Başbakanlığı söz konusu taşınmanın tarihi bir haksızlığı ortadan kaldıracağını ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmadığı fantezisinin ortadan kalkacağını bildirdi.