İsrail icadı tedavi yaşlılıkta görme kaybına engel olacak

İsrailli bilim adamları devrim yaratan bir deneye imza atarak embiriyonik kök hücreleri kullanarak erken teşhis şartı ile ihtiyarlık sebebi ile oluşan görme kaybını yavaşlatmayı başardı.

Dünya
15 Mayıs 2017 Pazartesi

Kudüs’teki Hadasa Hastanesi araştırma laboratuvarlarında yapılan transplantasyonda bilim adamları kök hücrelerden geliştirdikleri  hücreleri retinadaki pigment hücrelerine naklettiler ve görme kaybının azaldığını gözlediler. 

Ancak devrim niteliğindeki yöntemin başarılı olması için ‘yaşlılık  dolayısı ile retina hücre kaybına bağlı görme bozukluğu’ olarak bilinen hastalığın erken teşhis edilmesi gerekli.

Hadasa doktorlarından Prof. Benjamin Rubinoff, Yedioth Aharonot gazetesine yaptığı açıklamada, bugün milyonlarca yaşlıyı etkileyen hatta tamamen kör olmasına yol açan hastalığa engel olunacağını belirtti.  

Latince “Retinal Degradation” olarak bilinen hastalık günümüzde  Batı dünyasında 75 yaşının üstündeki kişilerin yüzde otuzunu etkiliyor.  Nadir olarak hastalığa yakalanalar tamamen kör kalabiliyor; bu oran yüzde 6-8 arası.