İsrail’de Osmanlı- İngiliz çatışmasına ait kanıtlar bulundu

İsrail’in Rosh HaAyin bölgesinde kazı yapan arkeoloji öğrencileri 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz birlikleri ile Osmanlı ordusu arasında yaşanan çatışmalara ait mermiler, kovanlar ve kurşun çekirdekleri buldu.

Dünya
11 Mayıs 2017 Perşembe

Söz konusu araştırma tarihi bölgeden geçecek bir otoyolun rotası üzerinde bulunabilecek olası tarihi eserleri araştıran Malach Ha Aretz Okulunun öğrencileri tarafından ortaya çıkarıldı. Tüm kazılar İsrail Arkeoloji Otoritesi izni ile yapıldı.

Yapılan otoyol Rosh HaAyin bölgesini Afek Endüstri Bölgesine bağlayacak.  Eski çağlara ait eserler ararken sadece 1. Dünya Savaşı’na ait cephane bulan araştırma ekibinin lideri Yossi Elisha basına şunları belirtti:

“Binlerce yıl öncesinden kalma eski eser ararken öğrencilerin 1. Dünya Savaşı’ndan kalma tüfek mermileri bulması hepimizi şaşırttı. Bulduklarımızla şimdi enerjimizi 1. Dünya Savaşı’nda geçen çatışmanın detaylarını araştırmak için kullanacağız.” 

Elisha kazının devamında Türk ve İngiliz komuta kontrol karargâhlarının da belirlendiğini, eldeki kanıtlara göre çok çetin bir çatışmanın yaşanmış olduğunu belirtti.