İstanbul Yahudilerine nostaljik bakış – 3: KAMONDO AİLESİ

İstanbul Yahudileri üzerine hazırladığımız dizimizin (tefrikamızın) son bölümünde İstanbul Yahudileri arasındaki belki de en önemli simalardan biri olan Avram Salomon Kamondo ve Kamondo Ailesinin, İstanbul’a kazandırdığı yapılardan bahsedeceğiz.

Toplum
11 Mayıs 2017 Perşembe

Murad Çobanoğlu

Pro Aşkenaz (Eskenazi) ve Sefarad bir aileden gelen, İber Yarımadasından 18. yüzyılda önce Venedik’e sonra İstanbul’a göçen Kamondo Ailesi, bankacılıktan, sigortacılık ve sanat sponsorluğuna kadar Osmanlı’nın Fetih Ekonomisi’nden, İktisat (Çağdaş) Ekonomiye geçişinde önemli bir kilometre taşı oldular. Hayatını Paris’te sonlandırmasına karşın, bir önceki dizimizde anlattığımız İstanbul Yahudileri için çok özel bir yer olan Hasköy’de adına yaptırılan Anıt Mezar’a vasiyeti üzerine defnedildi. Ne yazık ki zaman içinde Kamondo Anıt Mezarı tahriplere uğradı ve define arayanların, serkeşlerin mekânı haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda Beyoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kamondo Anıt Mezarını restore etti. Emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederim.

Kamondo Ailesi’nin son kuşağından olan ve Paris’te yetişen Isac Kamondo’nun kızı Beatrice, kocası Leon Reinach ve iki çocuğuyla Nazilerin Fransa’yı işgal etmesinden sonra, 1943 yılında gönderildikleri Auschwitz Nazi Kampında ne yazık ki hayatlarını kaybettiler ve bir devre adını veren Kamondo Ailesi’nin soyu yok olmuş oldu.